Senaste inläggen

Av Emilia - 16 september 2008 15:00

Jag har blivit utmanad av Olga da Polga:


5 saker jag har i min frys: Flädersaft, jordgubbsylt, grönsaker, bröd, köttfärs.


5 saker i min garderob: Kläder, dukar, skärp, väskor, kamera.


5 saker i min väska: Plånbok, minihårborste, nycklar, stetoskop, bajspåsar.5 saker i mitt badrumsskåp: Tandborste, smink, hudcreme, tops, hundschampo.


5 saker i min bil: Hundbur, hundresevattenskål i tyg, ljudbok "Häxorna", ratt, bilkarta.


De 5 jag utmanar är: Kusin Elin, kursare Josefine, fadderbarnbarn Vendela, kursare Maria, älskling Henke (få se om vi svarar lika!).


Nu ska jag återgå till mitt examensarbete där jag för tillfället försöker reda ut hur testosteron påverkar hanhunden.ANNONS
Av Emilia - 10 september 2008 19:38

Nu har jag kommit igång med skrivandet! Åtminstone litegrann. Jag har skrivit kanske 7 meningar under mina olika rubriker så det måste ju räknas som att ha kommit igång ändå. Förra veckan gick jag en kurs i hur man skriver och presenterar en vetenskaplig uppsats, och tur var väl det! Jag älskar min formatmall! Tänk att ingen, INGEN, har brytt sig om att upplysa mig om att det finns en sådan tidigare! Jag har alltid bara irriterat "kryssat" den rutan om den råkat poppa upp ("det finns ju så många onödiga funktioner i alla dataprogram"). Men nu känner jag mig som en kung (eller prinsessa) när jag skriver (mina 7 meningar). Hrm.


Det svåraste av allt är att läsa in mig på det som jag ska skriva om och sedan föra över det till dokumentet med egna ord. Nu sitter jag åter här och måste förstå hanhundens reproduktionsendokrinologi*, för att inte tala om spermatogenesen** (som jag inte förstod förra året när vi t o m hade föreläsare som pratade om det) som jag nu måste klura ut helt på egen hand.


Den här veckan ägnar jag mig åt en mycket spännande (och gråskalig) kurs i ultraljud på smådjur. Idag gick vi igenom grunderna och lärde oss hur apparaten fungerar -tänk, man får pilla på den och göra fel utan att den exploderar! Min lever blev grundligt iakttagen (eftersom vi fick prova på oss själva) vilket kändes lite olustigt. Jamen, när jag inte skulle vilja visa mig naken för folk i klassen så känns det på något sätt naturligt att inte vilja visa upp sina inre organ heller. Jag började fundera över min honungskonsumtion när jag såg schweizerosthålen i leverns närområde, men förhoppningsvis var det bara gallblåsan och några tarmar som lurades. Min magsäck såg ut att vara duktig och arbetssam, som en liten varelse med eget liv i magen. Vissa (ffa killar) tyckte det var lustigt att skämta om möjligheten att nån hittills okänd/hemlig graviditet uppdagades i klassen. Vilken sensation det hade blivit i så fall - självskriven för Natt-O-häftet***. 


* Reproduktionsendokrinologi = samspelet mellan alla viktiga hormoner som påverkar fortplantningen på något sätt. 

** Spermatogenes = bildningen av spermier

*** Natt-O-häftet = ett häfte med skvaller/roliga citat från varje årskurs som trycks upp i december varje år. Det delas ut på den mörka, kalla och lite kusliga glöggrundan som brukar gå genom skogen och alltid vara för lång (och innehålla alltför mycket spetsad glögg). Det är svårt att med stelfrusna fingrar läsa skvaller och hålla glöggmugg och pepparkakor samtidigt.ANNONS
Av Emilia - 9 september 2008 11:37

Blogg om Florens finns under kategorin Florens(!)

Kort och gott.

Av Emilia - 26 augusti 2008 16:33

Nu är det fullt sjå med att läsa in sig på alla spännande och hemska epizootisjukdomar som vi ska tenta av på fredag. Men här gäller det verkligen att lära för livet! Om det är något man som veterinär inte får missa (VERKLIGEN inte missa) så är det en epizootisjukdom.

Ett exempel på en sådan är mul- och klövsjuka. Tack och lov är vi fria från det i Sverige, än så länge. På youtube finns en del intressant om epizootisjukdomar. Jag hittade t ex en slideshow som visarvilka skador som mul- och klövsjuka kan ställa till med. Ett stort lidande för djuren och enorma ekonomiska förluster - därför vill vi inte ha sjukdomen!


Rabies är en annan sjukdom som är högaktuell, inte minst med tanke på all hundsmuggling som förekommer. Jag blir så arg på dumma/okunniga människor som utsätter både människor och djur för sådana risker (i princip alla som smittas dör av rabies!) bara för att tjäna pengar!


För att inte tala om dvärgbandmasken...Av Emilia - 24 augusti 2008 18:35

...på mitt sista sommarlov. Det känns underligt och lite tråkigt. Nästa vecka blir det till att äta/dricka/andas/sova/drömma epizootologi (dvs mycket smittsamma sjukdomar som t ex mul- och klövsjukan). Med undantag från torsdagkvällen då den årliga och mycket roliga amoebagasquen går av stapeln. Olyckligtvis har vi tenta dagen efter - men som många brukar säga: "Det finns omtentor men inga omfester!"

Nå, jag brukar aldrig säga så utan försöker alltid hinna med båda... 


Vad har då hänt sen sist? Jag avslutade sommaren med 2 veckors ledighet. Vi har varit på semester i Italien, Florens närmare bestämt. Det var alldeles underbart och jag kommer att skriva om den resan senare och lägga upp bilder (just nu känner jag mig inte så inspirerad). Det blir då även en liten överraskning.


Både Elliot och jag har några semesterkilon att bli av med efter sommaren. Nästan labradorvarning... på Elliot alltså...


Så slutligen sorgliga händelser: Elliots fina mormor Mara (Allorimere) har nu vandrat vidare, 13 år gammal.

Av Emilia - 20 augusti 2008 11:26

Som avslutning på vår fantastiska vistelse i Italien tog vi tåget ut till den lilla staden Viareggio, som ligger på västkusten, för en avkopplande dag på stranden.

MedelhavetFantastisk utsikt

Bild på mig själv i bikini uteblir av hänsyn till känsliga läsare.


Men ni får istället se så trött jag var under tågresan tillbaka. Henke hade hoppats på en bild där jag gapar (brukar kunna göra det när jag sover tydligen...)


Morgonen efter åkte vi hem till Sverige (och pojkarna!) igen. Borta bra, men hemma bäst.


Och ja, italienare kör så illa som man kan tro. Speciellt busschaufförer ("bumpy ride" om ni förstår vad jag menar).

Av Emilia - 19 augusti 2008 11:09

Rundvandring i Florens

Vi inledde dagen med att köa för att komma in i den underbara domkyrkan Santa Maria del Fiore (Duomo) som står mitt i Florens. Den har en stor röd kupol med underbara takmålningar ("Yttersta domen" av Vasari) inuti. Målningarna föreställer helvetet nederst, jordelivet och himlen. Sen allra överst (ovanför himlen) satt det ett gäng gråhåriga herrar som vi inte lyckades lista ut vilka det var. Kungar? Gudar? Politiker?

 

Man kunde klättra upp i kupolen (endast 463 trappsteg) och komma närmare målningarna samt klätra upp ovanpå kupolen och få en fantastisk utsikt över Florens.

Jag, på väg uppåt...


 

 

Precis intill Duomo står ett dopkapell med gulddörrar som Michelangelo lär ha kallat "Paradisets portar". Dessa är dock inte deriktiga utan en kopia, som det mesta annat här i Florens som går att se gratis.

På Piazza della Signoria stod en naturtrogen kopia av den berömda David-statyn.

 


 Ponte vecchio

Vi gick även över den söta bron Ponte vecchio, den äldsta bron i Florens och även den enda bron (av 7) som inte sprängdes under andra världskriget. Idag kantas bron av guldsmedsaffärer (bara guldsmedsaffärer) med många skyltfönster där man kan hänga i timmar (om man inte har en otålig pojkvän med sig såklart).


Vi gick även en sväng genom en park på andra sidan floden. När vi satt på en parkbänk rasslade det till i trädkronan ovanför och en (faktiskt ganska stor) grön geckoliknande ödla landade på min bröstkorg. Jag hoppade upp i vild panik och viftade med armarna så att ödlan for all världens väg och försvann i en buske. Henke var full av medlidande och beklagade sig över att han inte hann fotografera ödlan innan den försvann. Hmpf!Av Emilia - 18 augusti 2008 10:44

Cykeltur

Vi tog en cykeltur med Per's Bike Rides genom den otroliga Toskanska landsbygden. Turen var 2,5 mil lång och gick till en villa (läs "slott") uppe i bergen. Ditresan var mestadels uppförsbacke, men med många stopp och vattenpauser gick det bättre än vad man kanske kan tro (med min kondition).Vi fick tillfällen att beskåda vackra vingårdar och olivträd.


Väl framme vid villan fick vi bada i en svalkande pool innan vi bjöds på lunch med vinprovning av olika Chiantiviner. Sedan en rundvandring för att titta på vin- och olivoljetillverkningen på godset. Henke och jag framför villan i San Donato.


Glass!

På vägen tillbaka till Florens var det mestadels nedförsbacke. Vi stannade till på en glassbar och smakade italiensk glass!


På kvällen åt vi middag på en liten restaurang (La Piazzeria) som låg intill hotellet. En perfekt dag för förlovning med andra ord!


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se