Senaste inläggen

Av Emilia - 16 mars 2009 20:18

Jag är en riktig Eurovision-fantast! Satt just och funderade på min dröm-contest och kom fram till följande:


Sverige -  Martin Stenmarck – Las vegas 


I like! Faktiskt!


Norge – Wig Wam – In my Dreams (2005)


Danmark – Sidsel Ben Semmane - Twist of love (2006)


Storbritannien - Imaani – Where are you (1998)


Island – Two Tricky – Angel (2001)


Spanien – Mikel Herzog – Qué voy a hacer sin ti? (1998)


Frankrike – Sandrine Francois – Il faut du temps (2002)


Schweiz – Vanilla Ninja – Cool vibes (2005)


Grekland – Elena Paparizou – No 1 (2005)


Cypern - Michael Hajiyanni - Yenesis (1998)


Armenien - Sirusho - Quele Quele (2008)

Bra intro!


Turkiet – Sertab – Everyway that I can (2003)


Ukraina - Verka Serduchka - Danzen (2007)

Jaaaaa!


Serbien - Marija Serifovic - Molitva (2007)


Ryssland – Prime Minister - Northern girl (2002)

Rysslands Backstreet Boys, ha ha!


Israel – Shiri Maymon - The silence that remains (2005)



Jag ber inte om ursäkt för de länder som inte finns med i min lista - jag har ju faktiskt annat att göra också! =)

 
 





Av Emilia - 25 februari 2009 09:51

Jag har fått nys på en ny författare, Elizabeth Peters, vars deckare utspelar sig i Egypten runt sekelskiftet. Låter hemskt spännande tycker jag och har nu beställt några böcker för att prova. Om inte annat så är böckerna helt underbart fina (samma illustratör som till Damernas detektivbyrå).


För övrigt har jag nyss läst ut en bok av Pauline Gedge, Den tolfte förvandlingen. Den utspelar sig i Egypten under forntiden och var faktiskt ganska läsvärd. 


Nu har jag gått vidare till att läsa serien om Vishetens sten av Christian Jacq och hittills inte blivit besviken. Jag har tidigare läst Ramses-serien och trilogin om Ahotep av samma författare och jag gillar hans sätt att skriva på - inte för krångligt och ganska korta kapitel. Rekommenderas!


Mina föräldrar var här i helgen och jag fick tulpaner av mamma. Nu har de slagit ut och är jättefina. Jag blev förvånad och ganska road över att hitta ett par "svarta får" i buketten:


Av Emilia - 18 februari 2009 17:28

Det året man får börja gå på kliniken i blåa kläder (som en smurf).


Hösten inleds med tre korta kurser som tenteras:


Klinisk kemi

En kurs som går utpå att lära sig om alla olika blod- och urinprover man kan ta och hur provsvarens ska tolkas. Jag gillade den här kursen väldigt mycket och den har man stor nytta av (eller är helt nödvändig) för att klara av att jobba kliniskt.


Anestesiologi

Läran om anestesi, dvs narkos och smärtlindring. I mitt tycke var den här kursen alldeles för kort och komprimerad. Jag kan fortfarande känna mig osäker på vissa anestesimedel och hur narkosen ska passas- men detär definitivt en vanesak och man kan nästan bara lära sig det genom praktisk erfarenhet. I stora drag lär man sig om olika typer av narkoser/anestesier, hur narkosapparaten fungerar och vilka komplikationer som kan uppstå i samband med narkos. 


Allmän kirurgi

"Uppstår tanken - så anlägg då ett drän"

En kurs som behandlar olika typer av sår, sårvård och sårläkningens olika stadier.


Sedan tar den praktiska, kliniska undervisningen vid:


Propedeutik

Gatloppet är något som de flesta studenter fasar över. Innan man får börja gåpå kliniken och undersöka "riktiga" patienter måste man ha kunnat visa att man kan genomföra en klinisk undersökning. Det är viktigt att lära sig en egen undersökningsgång som man följer varje gång för att inte missa något. Personligen glömmer jag ofta naveln. Under gatloppet får man dels visa upp en klinisk undersökning, skriva ett recept på rätt sätt, namnge olika instrument och visa att man kan sy suturer och knyta en ligatur.


Smådjur

Min favoritavdelning alla kategorier! (Fast jag jobbar ju där själv nu så jag är lite partisk.) När man går på smådjurskliniken som student får man vara med på alla olika avdelningarna: akuten, operation, poliklinikoperation, specialilstgruppen (ortopedi, onkologi, oftalmologi, neurologi, kardiologi osv), internmedicin (stationärvården och polikliniken), kirurgen (stationärvård och poliklinik). Dessutom ingår ett visst antal jourpass där man ärmed på akutmottagningen på kvällar/nätter och helgdagar. Som student får man gåut och hämta patienten i väntrummet, gå in på ett rum och prata med djurägaren samt undersöka djuret. Sedan pratar studenten med veterinären, beskriver vad de hittat under undersökning och diskuterar olika tänkbara diagnoser samt ger förslag på vidare utredningsgång och behandling. Därefter går veterinären och studenten in tillsammans till djurägaren och djuret och veterinären upprepar undersökningen. Det är fantastiskt roligt men även oerhört jobbigt vissa stunder och det är lätt att känna sig stressad över den stora tentan efteråt. Ett tips är att försöka läsa på under hela klinikperioden och inte bara precis innan tentan. Dessutom är det mycket värdefullt att ta del av sina klasskompisars patienter och bara gå med vid sidan av och lyssna där också. Jag tycker att det är lättare att lära mig när jag har fått se något i verkligheten.

Alla studenter har en sk momentbok som innehåller en hel rad saker/uppgifter som studenten ska ha gjort underkliniktiden. Varje moment ska signeras av ansvarig veterinär och alla moment måste vara uppfyllda för att man ska få bli godkänd. Exempel på moment är att koppla upp ett dropp, ta ett finnålsaspirat, passa narkos, assistera vid operation samt daglig närvaro.


Häst

På hästkliniken är man också med och tar emot patienter, gör undersökningar, tittar på operationer och hältutredningar. På samma sätt som på smådjurskliniken finns en uppdelning mellan medicinfall (t ex koliker) och kirurgifall (t ex hältor). Här ska man också göra ett visst antal jourtjänstgöringar.


Patologen

Några veckor är man på patologen och lär sig obducera. Det är oftast patienter frånhäst- eller msådjurskliniken och har man tur kommer det in idisslare och grisar också från Idisslarmedicin eller ambulatoriska kliniken (som man kommer till i 5:an). Första dagarna i obduktionssalen kändes det lite makabert och sorgligt, men jag började gilla obduktionerna efter ett tag. Det är ett slags detektivarbete och väldigt spännande att försöka ta reda på vilken sjukdom/skada djuret led av - och i många fall viktigt för djurägare och kanske försäkringsbolag att rätt diagnos ställs.



Kampspex

Under åk 4 gör klassen ett spex på samma sätt som i 1:an (med amoebaspexet) under en middag med lärarna. Mycket trevligt.

Av Emilia - 18 februari 2009 17:13

Den här veckan är jag schemalagd på kirurgavdelningen (stationärvården). Jag var lite pirrig inför detta eftersom alla de patienter som är inskrivna på kirurgen är mitt ansvar den här veckan och det medför en del spännande utredningar och i vissa fall stor frustration och många rop på hjälp hos mer erfarna kollegor. På måndagen var det ganska stressigt eftersom alla patienter jag hade var helt nya för mig och det tog tid att läsa igenom allas journaler och bilda sig en uppfattning om patienterna. Igår var det lite lättare men fortsatt stressigt eftersom två av patienterna var kluriga och tidskrävande (operera eller avliva?) men det löste sig till slut.


Idag har jag känt mig ganska bekväm med uppgiften och vissa stunder njutit i stora drag. Jag har helt fantastiska kollegor som alltid ställer upp när jag behöver fråga om hjälp och sköterskor som håller reda på mig under morgonronden, då jag skriver hemgångsråd, under telefontiden... ja, hela tiden. Dessutom har de fantastiskt tålamod med en veterinär som inte riktigt nöjer sig med att alla djurets blodkärl är sönderstuckna av fyra olika kanylexperter och att det är omöjligt att få i kanyl eller få ut blodprov - de försöker snällt igen när jag ber dem.


En av sköterskorna meddelade att en av djurägarna tyckte att jag hade fin röst. Det måste varit min "telefonröst". Ibland tror jag att jag t o m har en helt annan "telefondialekt" också.


Och jag slutar aldrig att förundras över hur glad man kan känna sig när man får höra att ens patienter lyckats klämma ur sig helt normal avföring eller ätit helt själva. Idag hade vi många såna stunder.


En annan sak jag blir mer och mer medveten om är hur mycket jag stammar och sluddrar när jag ätit för lite till lunch (eller inte hunnit äta alls). Jag undrar om djurägarna och jobbarkompisarna/studenterna märker det?

Av Emilia - 13 februari 2009 10:41

Nu har jag jobbat i nästan en månad och det går upp och ner hela tiden. Vissa dagar känner jag mig jätteduktig och andra dagar (som den här veckan t ex) känner jag mig rätt värdelös. Kirurgi är ingenting för mig, jag kommer aldrig kunna lära mig att operera ens det enklaste man kan tänka sig (bortsett från att dränera bölder - det är fortfarande roligt). Att ta blodprover är tillräckligt invasivt för mig. 


Igår var Samper hos sjukgymnasten som fick känna igenom honom ordentligt. Nu hade han inte alls ont i bakbensmuskulaturen utan i ryggen (vid L6-L7 på vänster sida). Sjukgymnasten kom fram till att det förmodligen är ryggen som varit problemet från början och att smärtan i hans andra muskler nog kommit sekundärt till att han gått och spänt sig. Men han har blivit mycket bättre jämfört med hur han var från början och vi ska nu försöka klä på Samper ännu mer så att han inte blir kall över ryggen samt gå lugna promenader, träna proprioception och belastningsträna vänster bakben eftersom han tappat lite i muskelomfång där. Nu ska jag prova Metacam istället för Rimadyl för att se om Sampers mage tål det bättre.

Av Emilia - 13 februari 2009 10:14

Jag har blivit utmanad av Olga da Polga:


"Gå till Mina Bilder på din dator - öppna den 6:e mappen och ta det 6:e kortet - visa det i din blogg, skriv något om bilden och utmana därefter 6 personer " 


Bilden är tagen i samband med att Samper kastrerades och jag använde den i min redovisningen till examensarbetet. När hanhundar behandlats med deslorelin (Suprelorin) ("kemisk kastrering") krymper deras testiklar och det var det jag försökte visa med denna bild (fast jag måste erkänna att det inte syns särskilt väl när man inte vet hur de såg ut före behandlingen). 

 


Jag utmanar följande personer:

* Kusin Elin

* Kursare Maria (som inte gillar såna här utmaningar egentligen)

* Vendela fadderbarnbarn med fina Dagny

* Kompis och kursare Josefine

* Henke

* Kursare Jenni med söta Loke


Av Emilia - 8 februari 2009 18:51

Den första kursen, som är ganska lång, vi läste på höstterminen hette Speciell patologi/sjukdomslära och består av föreläsningar och mikroskoperingsövningar. Man går igenom sjukdomar och förändringar i alla kroppens olika organsystem. För att ta ett exempel lärde vi oss hur levern ser ut efter att djuret blivit utsatt för algförgiftning.

Farmakologin är en kurs som jag minns med fasa. Den är rolig eftersom man får lära sig hur ett recept ska skrivas korrekt och för att kunskap om olika läkemedel är högst relevant om man vill jobba kliniskt som veterinär. Det jobbiga är att det är så himla svårt att lära sig alla de olika läkemedelssubstansernas namn, hur de verkar, hur de används samt vilka som inte får användas tillsammans.


Men det kunde ha varit mycket värre - på James Herriots tid (40-talet) blandade alla veterinärer till sina egna läkemedel och på deras examinationer behövde de kunna olika doser utantill (vi kan ta hjälp av FASS vet och miniräknare).


Försöksdjurskunskap
När jag var yngre var jag extremt emot alla former av försöksdjursverksamhet. Nu har jag lärt mig att det inte är så enkelt - ingenting är svart eller vitt (vilket ibland kan vara väldigt jobbigt att förklara för vissa djurägare). Hur som helst, så länge det används försöksdjur måste det finnas en veterinär som ser till att företaget som bedriver verksamheten sköter sig och tänker på djurskyddet. Det jobbas mycket med berikning av försöksdjurens burar utan att det för den sakens skull äventyrar det försök som djuren deltar i. Återigen mycket lagstiftning och formaliteter - alla som vill sätta upp ett försök måste ansöka hos en etisk nämnd och beskriva exakt hur försöket kommer att gå till och varför de vill utföra försöket. Om det har gjorts liknande försök tidigare eller om nämnden anser att försöket inte är relevant att göra samt om det finns lämpliga alternativ så blir det avslag.


Klinisk anatomi

Tillbaka till Asis ochfler dissektionsövningar och anatomistudier. Vi hade en hel häst i kylen - det är tungt att försöka slänga upp ett hästbakben på dissektionsbordet må ni tro! Vi fick även lära oss grundläggande röntgenkunskaper och examen hölls passande nog på Asis i form av en "tipspromenad" - där man fick ett svarspapper och skulle gå runt till olika "stationer" där olika frågor fanns. När läraren ringde i en klocka måste alla flytta fram till nästa fråga så att säga. Frågorna bestod av att titta på röntgenbilder varvat med att kunna namnge olika utpekade anatomiska strukturer på olika djurs kroppsdelar. Till råga på allt hade vi även en muntlig examination i grupp. 


Livsmedelshygien
Jag har hört att anledningen till att behovet av veterinärer en gång i tiden uppstod var för att säkerställa säkra livsmedel för folket. Då boskapspesten härjade dog djuren, människorna förlorade sitt levebröd och svälte. Linné skickade sin lärjunge Peter Hernquist till Frankrike för att studera veterinärmedicin på 1700-talet och det blev sedan han som startade veterinärutbildning i Sverige.

Nåväl, under livsmedelshygienen lär man sig hur det går till på ett slakteri, att det är viktigt att endast friska djur slaktas och används till livsmedel, var i slaktkedjan det finns risk för kontamination av köttet, hur köttet ska förvaras för att inte mikroorganismer ska växa till i farliga mängder, lagstiftning, djurskydd osv. Den andra delen av kursen behandlar ämnet matförgiftningar och då jag gick i 3:an undervisade fortfarande Marie-Louise Danielsson-Tham(ni vet hon från TV 4:as Rent Hus) med stor entusiasm. Salmonella, Campylobacter, Stafylokocker, Listeria och andra spännande matförgiftningsbakterier är viktiga att känna till även om man inte hade tänkt att arbeta inom detta område i framtiden - man kan tillämpa kunskaperna hemma i sitt eget kök.

Av Emilia - 27 januari 2009 12:03

Vi ska åka till Egypten i november! Henke, jag, mamma, pappa och Adam. Det ska bli helt fantastiskt! Jag har drömt om att åka till Egypten sen jag gick på gymnasiet och nu ska det äntligen bli av!


Vi kommer att bo i Naama Bay (Sharm el Sheikh) och även stanna till i Kairo för att se pyramiderna, Sfinxen och Egyptiska muséet. Jag hoppas på mycket kultur, sol, bad och att vi hinner åka på lite utflykter också (ffa till Luxor för att se Karnak, Konungarnas dal, Hatchepsuts tempel och Memnonstoderna) samt snorkla. Jag är lite ledsen att vi inte kommer att ha möjlighet att se Ramses fantastiska tempel i Abu Simbel, men det går ju alltid att resa dit fler gånger. Vi har även lite funderingar på om vi skulle lära oss att dyka, men jag har inte kommit överens med mig själv om jag vågar det ännu.



Skapa flashcards