Senaste inläggen

Av Emilia - 26 mars 2008 22:00

Jag tillhör den delen av Sveriges befolkning som anser sig själv som morgonpigg. Sena kvällar klarar jag inte av. Inte ens när det är fest. När klockan slår tolv släpar jag mig hem, stilfullt och elegant på bästa Askungenvis, med hedern i behåll.

Morgonstund har guld i mun är mitt motto. Det är härligt att vakna tidigt och gå hundpromenad i morgonsolen. Sen blir resten av dagen mer balanserad också eftersom frukost och lunch (måltider och hundpromenader) inte kommer så nära varandra. Om jag sover för länge blir allt förskjutet. Sen är jag även en sån hemsk person som i smyg föraktar alla de stackars människor som helt sanningsenligt erkänner att de vänder på dygnet så fort de blir lediga. Skulle jag aldrig få för mig! Sånt gör bara tonåringar och annat löst folk. Imorse väcktes jag kl 7 av två blöta hundnosar tillhörande mina kissnödiga pojkar. Det var i tidigast laget på en påsklovsmorgon även för en sådan pigg lärka som jag. Surt fräste jag åt killarna att de skulle gå och lägga sig igen och hålla tätt åtminstone en timme till. Sedan minns jag bara att de krånglade alldeles förfärligt mycket, bytte plats i sängen, växelvis gick upp och ruskade på sig med smattrande öron och växelvis krävde att jag skulle lyfta täcket åt dem. Vilka ligister! Efter si sådär 10 minuter, kändes det som, orkade jag inte längre och gav med mig. Dags att stiga upp. Fick en smärre chock när jag såg att klockan var halv tio. Hela morgonen hade försvunnit. Det var långa 10 minutrar. Ännu är jag inte vis av erfarenhet och fick snällt äta upp alla gamla förlegade åsikter och pekpinnar.


Det blev en långpromenad på nya stigar längs Gröngarnsåsen i Enköping (ja, jag är ju fortfarande hemma hos mamma och pappa). Killarna sköter sig oftast bättre när de går löst än då de har koppel på sig konstigt nog. Det måste bero på att de slipper trassla in sig i varandra ochkan springa hur snabbt de vill utan att någon håller emot. Målet med det här året (ja, samma som alla tidigare år) är att båda killarna ska kunna gå lösa bredvid mig och uppföra sig när vi möter andra hundar. Me duppföra sig menar jag att de inte ska springa fram och hälsa utan lov.


 Sen åt jag knäckebröd till frukost och kände mig duktig. Jag borde verkligen ta upp GI-metoden, eller nån annan metod, igen. I höstas mådde jag så bra, hade sån energi och kände mig så smart. Hmm, men jag antar att 5 koppar honungste varje dag inte skulle passa in i någon metod alls.


Mycket grisreproduktion har det varit idag. Just nu känns det helt ok men jag vet att så snart jag öppnar pärmen med nötreproduktionen kommer all grisinformation vara som bortblåst. Men det är ju det som skiljer veterinären från läkaren (agnarna från vetet liksom) så jag få kämpa på.


Har glömt att berätta att jag sprutade Samper med Suprelorin i söndags. Först impregnerade jag såklar honom med Xylokaingel (bedövningsgel) för att det skulle göra mindre ont. Till min hjälp hade jag sen två stora starka män (Henke och pappa) som fick tvångshålla det lilla livet medan jag satte sprutan i nackskinnet på honom hemma på matbordet. Han kände inte speciellt mycket men vände på huvudet precis när jag kom igenom med den grova kanylen. Jag skällde lite på Henke för att han inte hade hållt i hårdare om nosen (jag hade förvarnat honom) och han ursäktade sig med "jag trodde inte att han skulle vara så stark!" Tack gode gud att vi inte har en rottweiler!


Så nu väntar jag bara på att han ska bli alldeles testosteronstinn under de första 2 veckorna innan hämningen börjar ta vid. Jag har observerat en sak hittills men det tänker jag inte skriva ner just nu eftersom jag kanske planerar att fråga andra Suprelorinanvändare om det senare när jag skickar ut enkäterna till mitt examensarbete (och jag vill ju inte påverka resultatet utifall att någon skulle råka googla på Suprelorin och, mot förmodan,  hamna här).ANNONS
Av Emilia - 25 mars 2008 18:59

Nu har jag äntligen tagit mig tid att se den.

Snyft!


Nå, kan hända att Jane Austen aldrig hade skrivit alla sina underbara romaner om hon hade blivit lyckligt gift. Inget är så effektivt som ett krossat hjärta för att skapa konst. Men för hennes skull önskar jag ändå...

ANNONS
Av Emilia - 25 mars 2008 13:32

Hittills har påsklovet varit riktigt slappt och fyllt av god och onyttig mat.

På långfredagen åkte vi till Henkes föräldrar i Stockholm. Där hann vi med ett besök hos Henkes gammelfaster Maggan, 93 år, och en shoppingrunda på Globen. Jag köpte ett nytt Jan van Haasteren-pussel (Cirkus) och 2 hg te. Tillbaka till Uppsala på påskafton. Jobbade 4 timmar på påskdagen. Det är skoj att jobba med sköterskor vars mellannamn är "effektiv". Jisses vad de kan hålla ordning på mig! De ser till att allt görs i bästa och mest effektiva ordning. De har ställt diagnos åt mig redan innan patienten kommit in i väntrummet. Just denna söndag var det massor att göra. Två ögonpatienter, en hund med ont i ryggen, en jättesjuk hund och en hund som ätit något olämpligt (ja, otroligt nog samma sak som katten jag skrev om i ett tidigare inlägg) och som fick kräkas. Jag var helt slut när jag släpade mig hem efteråt för att packa in väskorna i bilen och åka till Enköping för lite skön avkoppling. Vi tittade på Stepford Wives på kvällen. En film helt i min stil! Supersockersöta klänningar, underbart vackra hem och spännande handling. Mamma och jag var nöjda efteråt - pappa och Henke rynkade pannan och betedde sig som småpojkar.

Jag rekommenderar den för er som, liksom jag, uppskattar när saker/"människor" är pinsamt gulliga och perfekta - så att man hoppar upp och ner i soffan, bara vill skrika rakt ut och banka stekpannan i skallen på dem.


Igår kom mormor och morfar på besök och hundarnas lycka visste inga gränser nör de bjöds på varsitt grisöra!

Jag och mormor


På lunchpromenaden intill Enköpingsån fick jag till min stora förtjusning se en ekorre som kom springande på isen. Ja, sen såg jag ju att det inte var en ekorre, den var lite större. Jag gestikulerade och ropade så högt jag vågade åt Henke, som var ca 100 m bort på andra sidan gräsmattan, att han skulle skynda sig och komma. Vi hukade oss ner och spanade på det lilla djuret som helt obekymrat fortsatte att skutta bredvid båtarna. Det var mörkbrunt, ca 30 cm långt och hade lång svans.

- Åh, det måste ju vara en hermelin elller vessla eller nått... föreläste jag kunnigt för Henke. Min pappa har ju faktiskt jägarexamen och lite har man ju snappat upp om jag säger så.

- Det är en ILLER! hördes en barsk mansstämma bakom oss. Rösten kom från en promenerande gubbe som passerade bakom oss i parken. Utan att så mycket som titta mer åt det underbara djuret fortsatte han gå.

- Jahaaaa... pep jag generat. Den gubben måste ha sett hundratals vilda illrar förut. Lät det som i alla fall. Det här var första gången för mig. Jag har bara sett tama illrar förr, sådana med tvättbjörnsmönster i ansiktet. Den här lilla illern fortsatte i alla fall att skutta och vände plötsligt och styrde stegen mot oss. Sedan hoppade den upp från isen och dök ner i ett hål vid strandkanten. Jag vet var den bor!


Idag har vi träffat en ny hundbekantskap. En supermysig 3 månader gammal korsning bordercollie/labrador/golden vid namn Daisy.

Både Elliot och Samper lekte med henne på sina olika vis. Elliot gillar att jaga, skälla och leka våldsamt och hårdhänt. Samper håller sig inom ett begränsat område (dvs nära matte), snurrar runt på golvet och slår med framtassarna. När det blir för stökigt eller skälligt vill han inte mer och drar sig undan. Valpen kom på att det var väldigt roligt att bita honom i benen med sina små mjölktänder, vilket fick Samper att fräsa ifrån. Småbarn ska uppfostras faktiskt. Ja, nu har valpen lärt sig att hoppa upp i soffan också. Det är viktigt tycker mina pojkar. Vardagsrumsgolvet blev ordentligt inkissat (man kan ju inte begära vad osm helst av en liten valp) och Elliot blev så till sig att han, i farten så att säga, "råkade" lyfta på benet mot en dörr. Man blir som man umgås heter det ju.


Av Emilia - 20 mars 2008 16:07

Nu är det äntligen påsklov! Fast så mycket ledighet blir det nog inte med tanke på att den stora reproduktionstentan närmar sig.

Det praktiska provet på sto gick vägen. Jag lyckades få tag på höger äggstock efter mycket om och men (fick lite panik där ett tag). Ett hett tips: använd "Robbans rövsug" (en plastslang kopplad till en manuell pump - används för att pumpa bort all luft i hästens rectum för att tarmväggen ska bli mjukare och det ska bli lättare att känna de strukturer som finns utanför)! Ja, namnet är inte det vackraste men den är mycket funktionell. (Jag kallar den kort och gott för "pumpen".)


Nu har jag rensat ut en stor kasse kläder i garderoben och lägenheten är städad. Har en stor hög med papper och pärmar på bordet som måste rensas men jag är så trött att det får vänta.

Av Emilia - 19 mars 2008 18:25

Det var längesen jag såg filmen senast. Hade ett svagt minne av en långpromenad på den engelska landsbygden och en stenpir vid havet. Då min beställning från Discshop.se kom idag kastade jag mig över denna film och ägnade eftermiddagen åt lite välbehövligt Jane Austen-mys. 

Alla filmer borde innehålla minst en engelsk gentleman. Ja, faktum är att det inte skulle skada med lite fler gentlemän överallt. Världen skulle absolut bli lite bättre med mer vett och etikett. (Fast då skulle jag aldrig komma undan med att lägga fötterna på bordet när jag glor på TV...)

 

Nötrektaliseringen gick strålande om jag får säga det själv. Jag lyckades pricka in exakt rätt på dräktighetsmånaden på första kon och bedömde den andra kossan till att ligga i lutealfas (någonstans mellan dag 7-17 efter ovulation) vilket var rätt. Nu får vi se om turen håller i sig på stona imorgon. Kanske borde sparat filmen och lagt energin på det istället. Sen är det i alla fall påsklov! Då kanske jag får tid att se Förnuft och känsla, Mansfield Park och Becoming Jane. Jag är även sugen på att renskriva de sista anteckningarna från föreläsningarna om akutsjukvård på smådjur från veterinärkongressen i höstas. 

Av Emilia - 16 mars 2008 15:09


Författare: Othmar Franz Lang

Illustrationer av Traudl och Walter Reiner 

ISBN: 91-502-0807-1

Skriven år 1981

188 sidor

På baksidan

En ookifinooki är, som de flesta vet, ett litet djur som är oumbärligt för alla som behöver hjälp med att bekämpa spöken. Lyckligtvis kan herr Verity i byns zooaffär skaffa fram ett av de här sällsynta djuren. Annars skulle väl familjen Mulford aldrig kunna bli av med sina husspöken, som sedan lång tid ställt till ofog på Fox Road 13.

När Mulfords flyttar in i huset börjar det med ganska harmlösa tilltag. Men när de tre soökena märker att de har att göra med modiga personer griper de till allt hemskare metoder för att diva bort familjen. Ska Mulfords med den lilla ookifinookins hjälp lyckas få bukt med de tre elaka spökena?


Jag gillar den här boken så mycket delvis på grund av alla de underbara illustrationerna! Här är ett smakprov:

Boken är, trots att den handlar om spöken, inte läskig eller skrämmande utan snarare mysig. Den har idylliska beskrivningar av den lilla byn med prästgården, handelsgatan och internatskolan. Trots att det är en barnbok får den mig på got humör och är en perfekt bok att läsa när det är regn- och ruskväder ute. Tyvärr går det knappt att få tag på den längre. Till min stora glädje lyckades jag få tag på den genom en annons på Tradera. Den gamla biblioteksboken hade köpts av någon som sedan var villig att sälja till mig för ynka 20:- plus porto. Nu håller jag hårt i den!


Jag har även en annan bok av samma författare som nästan är lika bra. Den heter Stackars miljonär. Kanhända att jag skriver om den längre fram. 

Av Emilia - 16 mars 2008 14:20

Det gick förvånansvärt bra att jobba i helgen. Kanske för att jag hade ställt in mig på katastrof. Det har varit lite av varje att sätta tänderna i - kräkande katt, hund med fiskekroksskadat öga, hund med sår på tassen, hund med öroninflammation och en katt som ätit något mycket pinsamt (kondom) och som vi försökte få att kräkas med negativt resultat. Jag älskar variation!


Fick även rycka in som ambulans igår då en sköterska blev biten många gånger i handen av en arg katt. På akuten på Akademiska tyckte de inte att det såg så farligt ut ("man kan ju inte skriva ut antibiotika i onödan") och att det bara var att "vänta och se ifall det svullnade upp". Ifall det svullnade upp? Om jag hade fått vara med i samtalet skulle jag påpkeat att det inte var fråga om det skulle svullna upp utan när. Kattbett ska man inte avfärda så lätt! Speciellt inte om de är lednära, vilket ett av dessa var. Så jag tvingade iväg sköterskan till en närakut där hon i alla fall fick penicillin. 


Kattbett är otäcka! Jag vet flera personer som blivit bitna i händerna och som långt senare fortfarande har problem. I värsta fall kan man få blodförgiftning. Läste nån gång på någons blogg (ingen jag känner gudskelov) att en nyligen kastrerad honkatt nog inte behövde ha kragen på sig eftersom det inte var någon fara om hon slickade på såret - för katter är ju ett av de djur som har renligast munhygien. Eh,fel fel fel fel! En katt är nog det sista djuret jag skulle vilja bli biten av.

Så, dagens föreläsning avklarad.


Jag håller på att läser en av mina absoluta favoritböcker just nu. Ja, den är inte så lång så jag beräknar hinna med en del plugg ikväll också. Bokrecension kommer senare.

Av Emilia - 14 mars 2008 20:05

Min gode vän Josefine brukar emellanåt kommentera hur folk hamnat på hennes blogg. Nu har jag hittat vart man kan se det. Jag har haft rolilgt en stund här och tänkte dela med mig lite.


- rektalisera kor

- rektalisering (hmm, populärt ämne?)

- bilder strålröta (sorry, inga bilder på sånt här)

- dålig tillväxt på kalvar (ja det kan man ju fundera över)

- hormonspruta hund (Suprelorin intresserar mig! om någon använt det - hör av er!)

- ögonskada av katt på hund (Alvarligt! Gå till en veterinär genast! Sluta googla, ring!!)

- regnskållor

- kammarextraslag häst

- bilen underifrån (Har jag skrivit om nått liknande? Skrattretande!)

- öronskabb på människa (klockrent! ser det också ut som kaffesump?)

- miriam +veterinär (Jag känner henne!)

- pussel

- kossors liv (Låter som en bra boktitel)

- pyodermi katt

- Van Haasteren pussel (underbar höstsysselsättning - om man inte går i skolan samtidigt)

- tentaångest + veterinär (sånt förekommer ofta i min blogg)

- emilias rosa blogg (ja, så hette den tidigare, men det lät lite löjligt så jag ändrade...)

- hur öppna motorhuven på austin (ja, det kanske man borde lära sig!?)

- köpa guld i bangkok (eller silver, det är billigare!)

- plugghjälp (får sökas på annat ställe, här förekommer inte sånt)

- mjölburk

- minimalistisk tv bänk (skulle jag aldrig får för mig att köpa!)

- bukspottkörtelinflammation på hundar (även kallat pankreatit)

- italiensk vinthund jigler (hmm, spooky!)

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se