Senaste inläggen

Av Emilia - 15 maj 2008 17:27

Bra att kolla sina bloggkommentarer och få en välbehövlig paus i städandet av lägenheten.

Här kommer ett griffelben (nr 28) som svar på Annas fråga:

 

Hästen har 2 griffelben (Os metatarsale II och IV) på baksidan av sina skenben. Om griffelbenet fraktureras på hästen har man möjligheten att amputera en del av det (jag fick t ex ta bort nedre 1/3 av ett griffelben). Jag vet dock inte hur vanligt det är med griffelbensamputationer i verkligheten, men bra tillfälle att få lära sig att hantera vävnaden i alla fall.


Bjuder även på en av våra garderobsblommor som tidigare stått ute på balkongen men som jag nu barmhärtigt räddat in i värmen igen. De må vara tåliga men t o m jag har en gräns för vad jag vill utsätta mina (ok, Henkes) blommor för, hur fula de än är.  

 

ANNONS
Av Emilia - 15 maj 2008 15:33

Jouren fortsättning: Som sagt, var jättetrött när jag kom hem från skolan igår. Tog en lång tupplur på sängen med hundarna till sällskap. Halv 7 ringde veterinären och då var det bara att kasta sig tillbaka till kliniken och åka ut till en häst som fått ett sår på ett ben. Såret var rätt djupt men hade inte skadat några senor eller leder så det rengjordes noga och så fick jag sy ihop det. Första gången jag sydde i hästben (förrutom den gången i 4:an då vi hade övningsoperation på en häst som sedan avlivades - jag amputerade ett griffelben på den).  Missade Grey's anatomy men fick i alla fall sova hela natten. På morgonen, en timme innan jag hade tänkt gå upp, ringde telefonen återigen. Kvarbliven efterbörd på ett sto. Så nu har jag sett hur man gör med sådana också.


Resten av dagen ägnades åt avhorningar och åt att ge några lamm selen-sprutor för att förhindra att de får selenbrist.  Imorgon måste jag jobba med mitt exjobb och skolkar därför från ambulansen då (har faktiskt inte varit så sjuk så det gör inget att jag missar en dag - man får missa max tre dagar totalt).


Ikväll ska jag och Josefine gå och titta på Amoebaspexet. Jag är lite nervös och hoppas att jag fortfarande hänger med i alla internskämt - man börjar ju bli lite gammal nu om jag säger så.


Imorgon kväll blir det middag hemma hos Maria, på lördag jobbar jag 16 timmar och på söndag blixtvisit hem till Enköping.  

ANNONS
Av Emilia - 14 maj 2008 16:22

Jag har hittat ett så fint hus! Titta bara på köket! Synd att vi inte har 2,6 miljoner undanstoppade i madrassen.


Av Emilia - 14 maj 2008 16:10


Har varit på tre resor idag. Avhornat kalvar, vaccinerat hästar och undersökt en häst med fång och kolik.


Har jour idag (inkl hela kvällen och natten). Nu har jag kommit hem och sitter med spänning och väntar på att veterinären ska ringa in mig till skolan och att vi ska åka ut på någon läskig fölning eller annat akut. Det kan med andra ord hända när som helst. Så jag vet inte om jag vågar ta en dusch, gå en promenad med hundarna eller börja laga mat. Om det ringer måste jag vara på skolan inom 10 minuter.


Ska nog ta en tupplur nu. 

Av Emilia - 13 maj 2008 15:29

Jag belv godkänd på mitt praktiska prov! Vilken lättnad! Nu kan jag slappna av lite resten av terminen.


Första besöket idag var en hingstkastration. Vi var många studenter som trängdes runt hästen för att kunna se operationen, som gick som den skulle. Jag vet inte om jag någonsin kommer våga kastrera en hingst helt själv. Dels så gör man det på stående häst ute i fält och då är det lite bökigare att komma åt allting mellan bakbenen på den. Nä, katter är nog det enda djuret jag skulle våga ge mig på att kastrera på egen hand just nu.


Därefter undersökte och behandlade vi en gammal häst med ett svullet ben.


Nu ska jag fundera på mitt examensarbete. Har bokat in ett besökt på en klinik nästa vecka för att samla in patienter till min enkät. Känns kul att det har börjat ta fart nu. Målet är att hinna skicka ut alla enkäter innan sommaren så att jag sen har fått in så många svar att jag bara behöver sammanställa och skriva i höst. Men som med allt annat tar det säkert längre tid än man tror och jag kommer bli sönderstressad sista veckorna innan det ska vara klart. Men det är det värt bara jag får min legitimation!


Av Emilia - 12 maj 2008 15:23

Fick göra mitt praktiska prov idag (äntligen!). Det blev en ko med E.coli-mastit som inte blivit bra på sin första behandling. Det var ett rätt knepigt fall som inte visade sig följa skolboken riktigt. Jag tog ett mjölkprov som jag ska läsa av imorgon och diskutera med läraren. Sen får vi se om jag blir godkänd.


Sen åkte vi till en 4H-gård och tog träck(=bajs)prover från olika djur för Salmonella- och EHEC-koll. Det var väldigt mysigt att få komma ut och se en annan typ av djurhållning med alla möjliga djur. Påminde mig om barndomen hemma på gården där det också fanns både det ena och det andra djurslaget för hobbyhållning.


Av Emilia - 11 maj 2008 16:59

Har haft en riktigt dålig patient idag. Katt i chock med dyspné (svårt att andas) pga lungödem och undertemp. Behandlades med syrgas och Furix samt lite dropp för att få upp cirkulationen. Den svarade på behandlingen inledningsvis men kraschade sedan - slutade då andas och fick hjärtstopp. Minns inte i vilken ordning men vi nöp den i näsan, gav mer Furix, extern hjärtmassage samt adrenalin. Fick faktiskt igång hjärtat och andningen på den men sen kraschade den igen efter 5 min så då avlivade vi den på stört. 

Utöver denna prövande situation träffade jag en ormbiten hund, en hund med urinstopp och en katt med misstänkt hyperthyroidism. 


Jo, angående obetald övertid (blev 2 timmar idag) så har företaget sagt att de inte betalar för mer än 4 timmar när man är tf på helgen. Självklart borde jag bara släppa allt och gå då kl 14 men jag kan bara inte. Däremot brukar jag vara duktig på att sluta ta nya patienter en timme före så jag hinner slutföra allt jag påbörjat. Idag blev det ju lite mer som skulle göras pga knepiga patienter, djurägare som skulle bli uppringda och en massa remisser som skulle skrivas. I värsta fall kan jag väl be den andra veterinären som går hela dagen att beordra mig att vara kvar - då får de skriva en lapp till chefen om det så att jag får betalt. Sen tycker jag det är kul att diskutera olika saker med 4:orna (dvs mina yngrekursare) som jag ska fungera som lärare för när jag jobabr som veterinär. Jag känner mig glad över att jag inte ska jobba på distrikt i sommar - det är så roligt på smådjur och så mycket som jag vill lära mig NU! 

tf

Av Emilia - 10 maj 2008 21:58

Idag har jag varit veterinär. Hann med att dödförklara ett djur, behandla tre ormbitna och en förstoppad patient på 4 timmar inklusive att undervisa 4:orna samt läsa deras journaler. Det var skoj. Blev "bara" en timmes obetald övertid - förbättring. Imorgon satsar jag på att komma hem tidigare än så.


Henkes bror Gustaf åkte cykellopp i Uppsala idag så hela familjen var här och hejade. Försökte repetera arrytmier och EKG nu på kvällen men var helt slut så jag gör ett nytt försök imorgon igen.Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se