Direktlänk till inlägg 27 januari 2009

Veterinärutbildningen åk 2

Av Emilia - 27 januari 2009 11:13

Höstterminen inleddes med kursen Integrativ fysiologi, som ingår i Organens struktur och funktion tillsammans med immunologi och rörelseapparaten. Jag uppskattade den kursen väldigt mycket eftersom den gav en så bra överblick över hur olika organsystem samverkar och hur hela kroppen fungerar. Som attknyta ihop säcken lite.


Rörelseapparaten är en kurs som jag minns med fasa. Det berorsäkertpå att jag tyckerdetärså svårt atttrycka in en massa ord  i huvudet. Under den kursen är man på asis och har dissektioner. Man lär sig alla skelettets delar mycket noggrannt - varje liten knöl och grop på skelettdelarna har latinska namn. Musklerna är en hel vetenskap för sig (anser jag) och man ska kunna vad musklerna heter, exakt var de fäster in på skelettet samt vad de har för uppgift (böjer/sträcker/roterar, för benet utåt/inåt osv). Jag önskar att jag kunde komma ihåg allt det nu eftersom det skulle underlätta något oerhört när man suysslar med t ex hältutredningar (då man behöver veta vilka muskleroch strukturer som påverkas när man klämmer, sträcker, böjer osv). Självklart behöver kman kunna ligament, kärl och nerver också, dvs ännu fler latinska ord. Men just latin är oftast ganska logiskt och minns man inte ett ord kan man oftast lista ut vad något heter - om man bara kan grundorden. Rörelseapparaten avslutades med en muntlig tenta på asis.


Ärligt talat minns jag inte i vilken ordning vi läste kurserna i 2:an, men jag tror att vi hade immunologi (läran om immunförsvaret) efter rörelseapparaten. Återigen hölls undervisningen på BMC. Jag var irriterad eftersom den immunologibok som jag hade beställt (Veterinary Immunology, av Tizard) inte levererades förrän kanske en vecka innan tentan - vilket just då orsakade en del stress och irritation. 


Sedan kommer en kurs som heter allmän sjukdomslära. När jag läste den var den uppdelad i tre delar: allmän mikrobiologi, allmän patologi, speciell mikrobiologi. I stora drag kan jag säga att man lär sig om virus, bakterier och parasiter samt vad som sker vid t ex inflammation och olika sjukdomar i kroppen. Man får lära sig att titta på sjuka organ i mikroskop, vilket också tenteras.


I början av vårterminen hade vi för det mesta bara föreläsningar halva dagen, vilket gjorde att det passade bra för mig att skaffa hund (Elliot!) då.


Under 2:an brukar klassen åka på kryssning till Helsingfors och besöka ett Universitet (?) och bevittna obduktion av människa. Det låter väldigt spännande men i vårt fall fick vi sitta i en föreläsningssal och titta på en TV-skärm där någon lade upp olika organ på ett bord och pekade på olika förändringar (vi fick inte se själva människan). Jag som är så sjösjuk hade inte så trevligt på resan som jag hade hoppats men det var kul att se Helsingfors. 


På vårterminen har vi en kurs som kallas Populationsmedicin. Även den är uppdelad i flera delar som tenteras var för sig: genetik, etologi, statistik, epidemiologi, husdjurshygien. Statistiken var svår och krånglig (tycker jag) men är säkert bra att kunna till framtida examensarbeten eller om man tänker forska. Egentligen är det rätt häftigt att det går att räkna ut om ett resultat är signifikant eller inte. Husdjursgenetik innehöll också en del uträkningar. Etologi är självklart mycket viktigt att kunna när man sysslar med djur - den kunskap som jag har haft mest nytta av är att känna igen sk överslagshandling (tex att ett djur som är väldigt stressat helt plötsligt kan sätta sig ner och tvätta sig). Men ärligt talat har jag lärt mig det mesta jag kan om djurs beteende genom att umgås med djur. När vi hade tenta fick vi samarbeta två och två med olika beteendeproblem hos djur och lämna in förslag på åtgärder (ex en hund som var aggressiv och inte lät ägaren sitta i soffan, vad gör man då?). Husdjurshygien var en kurs som undervisades i vackra Skara. Vi åkte dit med buss och fick bo på vandrarhem, hade föreläsningar på en skola och åkte runt på en rad olika intressanta gårdsbesök: slaktkycklinguppfödning, mjölkkor på en KRAV-gård, grisar och får. Eftersom vi var där precis under våren var landskapet alldeles ljusgrönt och blommor började slå ut - som att vara på semester! Kursen i sig går ut på att lära sig hur olika djurstallar ska vara utformade så att djuren har det så bra som möjligt. Epidemiologi innebär en del matematik och man får lära sig mer om sjukdomsutbrott i större skala.


På sommarlovet efter 2:an hade jag sommarjobb, dels med att ta hand om skolans underbara undervisningshundar och dels som sköterska på stationärvårdsavdelningen på smådjurskliniken. Jag hade tidigare under 2:an gått en kurs som kallas C15, där man får lära sig läkemedelsadministrering - dvs man lär sig att ge sprutor, lägga kanyler, koppla på dropp och får information om olika typer av läkemedel. Den kursne måste man gå om man vill jobba som skötersa innan man har avslutat åk 3. 




 






 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emilia - 17 augusti 2009 16:16

Jag har skapat en ny blogg och ska prova skriva i den ett tag. Vet inte om jag kommer att trivas med den ännu... vi får se. Gå gärna in och berätta vad ni tycker! ...

Av Emilia - 9 augusti 2009 16:44

Idag har jag gjort ett kejsarsnitt på en tik! Hon låg jättefint i narkosen och operationen gick bra, valparna levde. Det är så skönt med komplikationsfria operationer - det behövs så här i början när det "kirurgiska självförtroendet" inte är det bäst...

Av Emilia - 3 augusti 2009 20:02

Jag är helt slut!   Följande patienter har jag pysslat med idag:   * Ormbiten hund med ventrikulära extraslag. * Ormbiten hund med DIC.  * En hund med skumma symtom och inga riktiga fynd. Kanske pyelonefrit, kanske ryggproblem... * Foderförätning. *...

Av Emilia - 1 augusti 2009 21:37

NU har jag opererat en corp al! Tre stenar opererades ut ur tarmen på en valp. Operationen gick bra, det läckte inget från tarmen när jag provtryckte den. Men det är lite nervöst... tänk om hunden får peritonit?!   Nästa vecka ska jag vara på medicin...

Av Emilia - 31 juli 2009 09:45

Vi var och tittade på huset igår. Säljarna var mycket trevliga som vanligt och bjöd oss på fika i den underbara trädgården. Sedan fick vi en ordentlig trädgårdsvisning där alla olika växter pekades ut (jag kommer aldrig kunna komma ihåg det!). Vi fic...

Skapa flashcards