Alla inlägg under april 2008

Av Emilia - 12 april 2008 17:09

Idag har jag varit på kusin Martins 25-årskalas i Enköping. Det var jättemysigt att träffa släkten igen - jag har ju fått in ovanan att missa de flesta kalas eftersom jag oftast jobbar på helgerna. Martins mamma har kommit hem från England nu och bosatt sig i lilla "hattstugan", där kalaset hölls eftersom Martins egen lägenhet är rätt liten. Jag tycker det är så mysigt att komma ut på landet - speciellt då Tillinge eftersom jag är uppvuxen där. Lillebror och jag glodde storögt på vårt gamla hus när vi åkte förbi det. Jag har hört rykten om att de nya ägarna planerat en massa ombyggnationer inuti - till det sämre. Detta såg vi åklart ingenting av, konstigt nog såg huset ut precis som det alltid gjort. Med den skillnaden att vi inte bor där längre.


Tog bussen tillbaka till Uppsala (Henke och killarna hade tagit bilen till Stockholm för att gå på 90-årskalas). Fick för mig att ta en tur på stan och leta nya jeans. Jag brukar aldrig hitta modeller som passar mig, utan föredrar mina gamla ingångna (trasiga) jeans, eller klänning/kjol om det är sommar. Sannolikhetsprincipen säger mig dock att ju fler modeller jag tar med mig in i provrummet desto större chans att hitta åtminstone ett par som passar. Mycket riktigt, en så stor jeanshög i famnen att jag knappt såg vart jag var på väg resulterade i ett par ganska välsittande jeans i snygg färg. Nåväl, de kommer åtminstone bli välsittande lagom till sommaren hade jag tänkt. Ja, jag vet att jag gick på det klassiska misstaget att köpa en storlek för litet och tro att jag kommer kunna gå ner i vikt så att de passar senare. Men enligt den oerhört jeansrutinerade Kerstin så ska man köpa jeans som sitter så bra att de inte glipar bak i rumpan. Dessutom brukar de töja sig och sitta som en smäck efter en stund - enligt henne. (Och den storleken som satt skönt, dvs inte skar in i magen på mig, fanns bara i ett exemplar kvar - och de var för korta!). Jag försöker se det som att jag nu har ett mål, en anledning till att snygga till figuren lite och ommodellera mig. Närmare bestämt 600 kronors anledning + att slippa ge mig ut på en ny jeansjakt inom de närmaste 12 månaderna. *Dyker ner i grönsakslådan*

Av Emilia - 10 april 2008 08:25

Av Emilia - 9 april 2008 14:38

Igår hade vi en intressant diskussion om djurskydd, livsmedelshygien och veterinärens roll i det hela. Dessutom skulle vi försöka se ett fall ur olika perspektiv, dvs från bondend, konsumentens och besiktningsveterinärens synvinkel. Jag trodde inte att jag hade hunnit bli så inskränkt redan - men när det gäller vissa saker är det svårt att minnas hur jag tyckte innan jag började läsa till veterinär. Det måste bero på att man hela dagarna lyssnar till lärare som är veterinärer (de flesta iaf) och de flesta kompisar är också veterinärer eller studenter. Ja, då var det bara familj och "gamla" kompisar kvar som kan hålla en nere på jorden. Henke brukar förtvivlat påstå att han aldrig förstår vad jag och mina kompisar pratar om. Jag har då alltid rynkat pannan och viftat bort hans påståenden som rena överdrifter. Kanske dags att tänka om, ta steget ut i det riktiga samhället och integrera mig lite. Det blir förhoppningsvis bättre sen när vi inte längre bor kvar här i lilla bubblan Gälbo.


Idag har jag självstudier. Det innebär i teorin att jag borde förbereda mig för de redovisningar vi har imorgon och på fredag. I praktiken har jag istället ägnat mig åt att renskriva mina anteckningar om akutsjukvård. Det är lite intressantare. Jag skulle verkligen vilja bli säker på akutsjukvård. Tänk att bara kunna känna sig trygg med sig själv och veta exakt vad man ska göra och när, vilken dos, vilket preparat och vad man ska säga till djurägaren!

Tja, det skulle ju inte skada att vara riktigt bra på andra saker också. Det är så frustrerande att bara jobba något enstaka pass emellanåt och aldrig få känna att man kommer in i det, får lite flyt och åtminstone vet mer än de yngrekursare man förväntas undervisa. När man dessutom bara är vikarie så missar man ju också en del viktig information på kliniken - nya rutiner och lite annat som man ändå sen förväntas kunna.

Nåväl, det blir nog bättre sen får jag hoppas. Man kan väl inte vara nybörjare hela livet? Det jag verkligen skulle vilja hinna med är att läsa in mig på varje fall jag har så att jag nästa gång jag träffar på något liknande kan ha nån sorts erfarenhet och hum om vad som ska/bör göras.


Nu ska jag snart till Kerstin och be om symaskinsråd. Jag har hittat en modell som jag är sugen på att köpa (skatteåterbäring). Det svåra är att bestämma sig för vilka funktioner som är viktiga och som jag kommer ha användning för. Eftersom symaskinen förhoppningsvis ska bo hos mig i minst 20 år så är det inte så lätt att veta vad jag kommer vilja använda den till. Symaskinsspråket är svårt. Vad betyder friarm och overlock?


Det snöar här idag. Nästan julaftonslikt (fast det töar bort så snart det når marken). Killarna tyckte det var jobbigt och har nu bäddat ner sig under täcket i hundsängen. Vi var på Apoteket imorse och köpte Hexident till Samper. (Bra tips Maria!) Killarna blev bjudna på godis av personalen. Det är bra för Elliots främlingsträning. Han är ju som ni alla vet vid det här laget lite reserverad mot främlingar - speciellt de som tittar honom i ögonen. Samper däremot är inte så nogräknad och hoppade glatt upp med tassarna på den hukande kvinnans axlar och gav henne en stor puss på kinden. Personalen trodde att Elliot var den äldre av dem eftersom han är så grå i ansiktet. Sedan påpekade de hur vacker de tyckte att Samper var och förvånade sig över att de var så små (hrm, där var jag tvungen att påpeka att båda pojkarna minsann är på tok för stora enligt rasstandarden). Det skulle vara så roligt att ställa ut dem! Men mindre roligt att bli diskad och skickas ut ur ringen med svansen mellan benen. Nej det besparar jag mig, vi får satsa på agility istället.

Av Emilia - 7 april 2008 20:45

"Sovplagget" från H&M.



Yngelakvariet, inrett i väntan på bebisar.


Jag gillar mina Barbapapa-böcker och den gröna burken för foton. En färgklick i bokhyllan!


Snygging i sängen. Han är inte så gigantisk som det ser ut. (Husse har fotat)


Det här är min favoritkruka. Självklart med Mårbacka-pelargon.


Det här är nya teburken som står tillsammans med flaskor som mormor och morfar köpt i Grekland.


Två Dixie-burkar i kökshyllan.

Av Emilia - 6 april 2008 09:16

Så, igår gjorde vi som de flesta andra här i Uppsala. Vi åkte till Boländerna för att bränna pengar på högst nödvändiga saker. Egentligen hade jag tänkt åka själv för att slippa hökögonen på mig (dvs min väldigt ekonomiske sambo) men han envisades. Rusta hade helt underbara porslinssaker! Jag tiggde till mig tre krukor, en kakburk och ett kakfat.

Kakfat och kakburk tillsammans med nya kaffekannan som jag köpte tidigare i veckan.


 

Jag vill fylla den med nybakade kakor och bjuda alla jag känner!


Två små krukor som jag tänkte ha färska kryddväxter i.


 

Pelargonskott i ny gräddvit kruka.


Henke fick inte följa med in på IKEA eftersom hundarna var med i bilen och vi hittade ingen skuggig parkeringsplats. (Anledningen till att hundarna var med var att vi fått höra att det går omkring en förvirrad man i vårt bostadsområde och försöker ta sig in i bilar och lite sånt. Därför blev vi lite paranoida.) Då jag visste exakt vad jag skulle köpa (två saker) fick Henke vara kvar ute med hundarna medan jag travade iväg. Det var väldigt mycket folk på IKEA. Väldigt mycket. Därför tog det rätt lååång tid för mig att komma igenom. I senaste Drömhem & trädgård fick jag en bra idé till nytt duschdraperi så de grejerna inhandlades, liksom två nya sänglampor och en lampa till hallen.


Balkongen har blivit högtryckstvättad och är alldeles ren och fin. Henke råkade emellertid stänka ner grannens fönster rätt mycket. Istället för att gå och ringa på och be om ursäkt samt meddela att han skulle åtgärda vattendropparna gick han dit i smyg med fönsterskrapan och trasan. Jag skulle inte ta illa upp om nån kunde tänka sig att torka mina fönster i smyg också. Fast lite nervös skulle jag alldeles säkert bli.


På kvällen kom Miriam hit på middag. Som grädde på moset avnjöts Miss Marple i Mordet i prästgården. Jag har sett filmen förut men fick en känsla av att den var omgjord, fast med samma skådespelare. Eller så blandade jag ihop det med boken...


Efter jobbet i eftermiddag måste jag ta en sväng med kameran här hemma så ni får se alla nya fina saker vi har nu. Dessutom måste jag ta ett ryck med BVDV och skriva färdigt djurägarbrevet till vår besättningsutredning.


Av Emilia - 4 april 2008 12:31

Jag har sett mitt livs första tracheotomi! Det var i onsdags kväll då jag gick ett pass som joursköterska. Det kändes bra att ha sett hur man ska göra i praktiken innan jag behöver göra det helt själv. Tracheotomi är ett ingrepp som görs om ett djur t ex har satt något i halsen som man inte kan få upp, eller svullnat igen i svalget. Djuret kan då följdaktligen inte andas och man måste snabbt skära upp ett hål in i luftstrupen så att luft kan dras in den vägen istället. Eftersom det är så bråttom hinner man, med få undantag, inte raka bort pälsen på halsen, steriltvätta och ta på sig sterila handskar - om man gjorde det skulle djuret vara dött innan man kunde börja skära. Nej, man får sätta in antibiotika efteråt istället. Just i det här fallet var det inte lika akut utan vi hann förbereda och raka hunden utifall att en tracheotomi skulle behövas - vilket också blev fallet.

Dessutom sövde jag och passade narkos till två andra patienter så det blev en rejäl uppfräschning av gamla kunskaper.


Igår mailade jag in förgiftningshemtentan och idag hade vi förgiftningsdiskussion. Nästa vecka är det tre stora saker att förbereda:

- Rollspel/diskussion om djurskydd, livsmedelshygien och veterinärens roll etc

- Redovisning av praktiskt prov samt färdigställa den skriftliga delen för inlämning.

- Redovisning av besättningsutredning


Det ska jag syssla med resten av dagen.


Igår var jag och köpte nya fiskar! det är så härligt att ha fått in lite nytt liv i akvariet igen! Det blev 6 musse pigg-platys, 6 molly, 15 neontetror, 2 mosaikgurami, en liten algätare, en röd kampfisk (fanns inga blåa). Dessutom köpte jag växter och startade igång lilla akvariet igen som fram tills nu fått stå tomt och torrt för att eliminera eventuella fiskpatogener (inbillar jag mig i alla fall). Så nu står lilla akvariet på hallbyrån och utgör en underbar ljuskälla då hallampan bestämt sig för att panga alla nya glödlampor vi sätter i direkt.


Sampers munhygien har förbättrats markant sedan jag började dutta på Listerine på de två tänder vars tandkött varit inflammerat under en längre tid. Dessutom tandpetar jag  och borstar hans tänder efter varje måltid nu. Jag har noterat att han ofta har en klump äckligt foder bakom de två mittersta framtänderna och detta har med all säkerhet bidragit till tandköttsinflammationen och den ruttna andedräkten. Det som bekymrar mig lite är att jag inte vet ifall daglig användning av Listerine är farligt för honom eller inte (det var det vi hade hemma i badrumsskåpet). Visserligen handlar det bara om en droppe på en bomullstops så jag antar att det inte borde vara någon fara, förutsatt att hundar inte är känsligare än människor. 





Av Emilia - 2 april 2008 12:58

Sömnbesvär

Som ni redan vet är jag en kvällstrött typ. Läggdags för mig är klockan 22, vilket i praktiken brukar bli halv 11. I vanliga fall brukar jag kunna somna på 5 minuter. Utan undantag.

Igår kväll upptäckte jag förvånat efter sådär en timme att jag inte skulle kunna somna. Jag låg och vred mig i sängen och fick inte riktigt kudden att bli sådär skön som den brukar. Efter ytterligare en timme insåg jag att jag hade förfärligt ont på ena sidan i nacken. I musklerna. Efter ytterligare en timme besämde jag mig för att ta en värktablett för att se ifall det kunde lindra lite. Dessutom kom jag på den strålande idén att om jag vände mig och lade mig med huvudet vid fotändan istället så kanske det skulle bli lite bekvämare och underlätta sömnen. Det gjorde det såklart inte. Kom på att Henke faktiskt har en ergonomisk kudde (som jag för övrigt tycker är väldigt hemsk). Kände mig tvungen att väcka honom och knycka hans kudde - han fick ta sin andra kudde istället (vi har två var). Så låg jag där med hans kudde och mina egna två men kunde fortfarande inte somna. Bytte tillbaka till min egen kudde - i vanliga fall min favorit. Provade att slappna av i kroppen - först nere i fötterna och sedan längre och längre upp. På andra försökte måste jag ha somnat, till sist. Vaknade en gång till vid femtiden och sedan av väckarklockan halv 8 i morse. Ja, för inte tänkte jag låta lite sömnbrist sätta stopp för min planerade shoppingrunda på stan!


Med påsar under ögonen och onoppade ögonbryn gav jag mig in till Uppsala centrum. Där inhandlades förljande (foton kommer):


* En teburk på Tehörnan i Forumgallerian. Mycket nödvändigt.

* Muffinsformar på Hemköp

* 2 bäddset i rosa tyg med vita prickar från Åhlens. Jag har letat efter sånt tyg! Tänkte sy om till kuddfodral och kanske använda tyget till ett inplanerat lapptäcke som jag ska sy, nån gång.

* Svarta fotoalbumblad

* Nivea aqua sensation. Jag älskar den hudcremen!

* Storpack strumpor i pastellfärger, en söt cremefärgad blus och ett alldeles underbart "sovplagg" inhandlades på H&M. Ja, jag vet inte riktigt vad jag ska kalla det för - ser ut som hopsydda linne och hot pants... Jag vet inte ens om det är bekvämt att sova i.

* På min favoritbutik Small på Trädgårdsgatan köpte jag en kaffekanna och hållare för kaffefilter. Nu ska kaffebryggaren slängas ut! När vi får kaffedrickande gäster ska jag använda kaffekannan - den matchar jättebra med mina ljusblå koppar från Greengate. Appropå Greengate - jag köpte en liten burk också.


Dessutom tog jag en påfyllnadsvaccination med Twinrix. Så nu är jag garanterad skydd mot hepatit A och B i minst 30 år framåt. Det känns bra. (För det finns ju absolut inga andra sjukdomar att oroa sig över.)


När jag nu kom hem från stan, helt slut, hittade jag till min glädje nya numret av Drömhem & trädgård i brevlådan. Men den får vänta tills jag har pluggat leverförfettning och lite annat till imorgon.



Av Emilia - 1 april 2008 16:29

Tentan skriven. Nu ska jag våndas i 2 veckor innan den är rättad. Efter det får vi se om jag måste våndas lite till.


Jag har en hel lista på roliga saker jag ska göra nu efter tentan:


- Göra fint på balkongen och plantera lite blommor (typ påskliljor) i utekrukorna. Köpa nya stolsdynor till utemöblerna.


- Låna min mammas symaskin och laga en del jeans som gått sönder.


- Köpa nya byxor och vårskor. 


- Köpa nya fiskar och starta igång akvarieverksamheten igen. Den här gången köper jag från ett annat ställe. Inga anklagelser, men bara utifall att.


- Måla stolarna vita.


- Fixa i fotoalbumet


- Sälja Toves bur på Blocket. Ja, det är dags nu. Jag ska ändå aldrig mer ha kanin i bur. Förhoppningen är att i framtiden kunna ha ett uthus med en stor box där många kaniner kan bo. Och så en stor gräsmatta med härliga betesburar.


- Nu när värmen återkommit ska vi återuppta agilityn med Elliot och även Samper ska få lära sig. 


-  Sist men inte minst börja träna mig själv igen.


Jag har nyss varit i affären och handlat hem massa nyttig mat. Ska prova göra chokladmuffins med glasyr på fruktsocker istället för vanligt socker.

En piss i havet för figuren men bra för samvetet.


Inte nog med alla de roliga sakerna. Vi har en hel del uppgifter att pyssla med nu under 3:e och sista idisslarmedicinperioden.


- Skriva och göra en muntlig redovisning av det praktiska provet som vi hade under förra IME-perioden.


- Förgiftningshemtenta.


- Förgiftningsuppgift till diskussionen.


-  Besättningsutredning


- En annan uppgift om olika djurskyddsaspekter som ska redovisas/diskuteras.


- Dessutom måste jag hitta en statistiker som kan vara biträdande handledare i mitt examensarbete, och skriva om min projektplan lite. Var hittar man en statistiker? 

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2
3
4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14 15 16 17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards