Alla inlägg under mars 2008

Av Emilia - 19 mars 2008 18:25

Det var längesen jag såg filmen senast. Hade ett svagt minne av en långpromenad på den engelska landsbygden och en stenpir vid havet. Då min beställning från Discshop.se kom idag kastade jag mig över denna film och ägnade eftermiddagen åt lite välbehövligt Jane Austen-mys. 

Alla filmer borde innehålla minst en engelsk gentleman. Ja, faktum är att det inte skulle skada med lite fler gentlemän överallt. Världen skulle absolut bli lite bättre med mer vett och etikett. (Fast då skulle jag aldrig komma undan med att lägga fötterna på bordet när jag glor på TV...)

 

Nötrektaliseringen gick strålande om jag får säga det själv. Jag lyckades pricka in exakt rätt på dräktighetsmånaden på första kon och bedömde den andra kossan till att ligga i lutealfas (någonstans mellan dag 7-17 efter ovulation) vilket var rätt. Nu får vi se om turen håller i sig på stona imorgon. Kanske borde sparat filmen och lagt energin på det istället. Sen är det i alla fall påsklov! Då kanske jag får tid att se Förnuft och känsla, Mansfield Park och Becoming Jane. Jag är även sugen på att renskriva de sista anteckningarna från föreläsningarna om akutsjukvård på smådjur från veterinärkongressen i höstas. 

Av Emilia - 16 mars 2008 15:09


Författare: Othmar Franz Lang

Illustrationer av Traudl och Walter Reiner 

ISBN: 91-502-0807-1

Skriven år 1981

188 sidor

På baksidan

En ookifinooki är, som de flesta vet, ett litet djur som är oumbärligt för alla som behöver hjälp med att bekämpa spöken. Lyckligtvis kan herr Verity i byns zooaffär skaffa fram ett av de här sällsynta djuren. Annars skulle väl familjen Mulford aldrig kunna bli av med sina husspöken, som sedan lång tid ställt till ofog på Fox Road 13.

När Mulfords flyttar in i huset börjar det med ganska harmlösa tilltag. Men när de tre soökena märker att de har att göra med modiga personer griper de till allt hemskare metoder för att diva bort familjen. Ska Mulfords med den lilla ookifinookins hjälp lyckas få bukt med de tre elaka spökena?


Jag gillar den här boken så mycket delvis på grund av alla de underbara illustrationerna! Här är ett smakprov:

Boken är, trots att den handlar om spöken, inte läskig eller skrämmande utan snarare mysig. Den har idylliska beskrivningar av den lilla byn med prästgården, handelsgatan och internatskolan. Trots att det är en barnbok får den mig på got humör och är en perfekt bok att läsa när det är regn- och ruskväder ute. Tyvärr går det knappt att få tag på den längre. Till min stora glädje lyckades jag få tag på den genom en annons på Tradera. Den gamla biblioteksboken hade köpts av någon som sedan var villig att sälja till mig för ynka 20:- plus porto. Nu håller jag hårt i den!


Jag har även en annan bok av samma författare som nästan är lika bra. Den heter Stackars miljonär. Kanhända att jag skriver om den längre fram. 

Av Emilia - 16 mars 2008 14:20

Det gick förvånansvärt bra att jobba i helgen. Kanske för att jag hade ställt in mig på katastrof. Det har varit lite av varje att sätta tänderna i - kräkande katt, hund med fiskekroksskadat öga, hund med sår på tassen, hund med öroninflammation och en katt som ätit något mycket pinsamt (kondom) och som vi försökte få att kräkas med negativt resultat. Jag älskar variation!


Fick även rycka in som ambulans igår då en sköterska blev biten många gånger i handen av en arg katt. På akuten på Akademiska tyckte de inte att det såg så farligt ut ("man kan ju inte skriva ut antibiotika i onödan") och att det bara var att "vänta och se ifall det svullnade upp". Ifall det svullnade upp? Om jag hade fått vara med i samtalet skulle jag påpkeat att det inte var fråga om det skulle svullna upp utan när. Kattbett ska man inte avfärda så lätt! Speciellt inte om de är lednära, vilket ett av dessa var. Så jag tvingade iväg sköterskan till en närakut där hon i alla fall fick penicillin. 


Kattbett är otäcka! Jag vet flera personer som blivit bitna i händerna och som långt senare fortfarande har problem. I värsta fall kan man få blodförgiftning. Läste nån gång på någons blogg (ingen jag känner gudskelov) att en nyligen kastrerad honkatt nog inte behövde ha kragen på sig eftersom det inte var någon fara om hon slickade på såret - för katter är ju ett av de djur som har renligast munhygien. Eh,fel fel fel fel! En katt är nog det sista djuret jag skulle vilja bli biten av.

Så, dagens föreläsning avklarad.


Jag håller på att läser en av mina absoluta favoritböcker just nu. Ja, den är inte så lång så jag beräknar hinna med en del plugg ikväll också. Bokrecension kommer senare.

Av Emilia - 14 mars 2008 20:05

Min gode vän Josefine brukar emellanåt kommentera hur folk hamnat på hennes blogg. Nu har jag hittat vart man kan se det. Jag har haft rolilgt en stund här och tänkte dela med mig lite.


- rektalisera kor

- rektalisering (hmm, populärt ämne?)

- bilder strålröta (sorry, inga bilder på sånt här)

- dålig tillväxt på kalvar (ja det kan man ju fundera över)

- hormonspruta hund (Suprelorin intresserar mig! om någon använt det - hör av er!)

- ögonskada av katt på hund (Alvarligt! Gå till en veterinär genast! Sluta googla, ring!!)

- regnskållor

- kammarextraslag häst

- bilen underifrån (Har jag skrivit om nått liknande? Skrattretande!)

- öronskabb på människa (klockrent! ser det också ut som kaffesump?)

- miriam +veterinär (Jag känner henne!)

- pussel

- kossors liv (Låter som en bra boktitel)

- pyodermi katt

- Van Haasteren pussel (underbar höstsysselsättning - om man inte går i skolan samtidigt)

- tentaångest + veterinär (sånt förekommer ofta i min blogg)

- emilias rosa blogg (ja, så hette den tidigare, men det lät lite löjligt så jag ändrade...)

- hur öppna motorhuven på austin (ja, det kanske man borde lära sig!?)

- köpa guld i bangkok (eller silver, det är billigare!)

- plugghjälp (får sökas på annat ställe, här förekommer inte sånt)

- mjölburk

- minimalistisk tv bänk (skulle jag aldrig får för mig att köpa!)

- bukspottkörtelinflammation på hundar (även kallat pankreatit)

- italiensk vinthund jigler (hmm, spooky!)

Av Emilia - 14 mars 2008 17:49

Istället för att läsa på om fertilitetsproblem hos hanhund har jag ägnat eftermiddagen åt att dreggla över fina hus på internet. Varför är gräset grönare på andra sidan? Varför kan jag inte bara vara nöjd med vår (faktiskt fina) studentlägenhet ett år till?


Här är ett urval:


Sjödalshus


Värsåsvillan


Dessutom råkade jag på "Circular Kitchen" - köket för det lilla studentrummet.


Rätt coolt om jag får säga det själv. Kanske nått som SUS kan införa?


Av Emilia - 14 mars 2008 09:01

Nu har jag inga fiskar kvar! De sista dog inatt.

Jag är så trött på fisksjukdomar just nu och vet inte om jag vågar starta upp en ny omgång igen. Först måste emellertid hela akvariet smittrenas - sanden och stenarna ska kokas, växterna slängas och själva akvariet ska tvättas noga med hett vatten. Sen antar jag att det bör stå tomt och torka upp ordentligt innan jag fyller på det igen. (Här översätter jag hygienregler rakt av från kalv- och grisproduktion...) Det borde ju vara så att fiskpatogener inte vill ha det torrt omkring sig.


Om jag skaffar nya fiskar ska det vara samma sorter som tidigare:


- Platy (helst korall- eller musse pigg): 2 hanar och 4 honor

 

- Black Molly: 2 hanar 4 honor

- Neontetror: ca 10-15 st

 

- Svärdbärare: 2 hanar 4 honor

 

- Nån duktig mal

 

- Kanske en blå kampfisk

 


Dessa arter borde kunna passa ihop (i alla fall gör de det rent färgmässigt)! Men då köper jag dem från en annan djuraffär. Sen tänkte jag köa svart sand till lilla akvariet.


Ska jobba i helgen och är rätt nervös faktiskt. Har ju inte jobbat som veterinär på säkert en månad nu och kommer säkert göra nått klantigt (som att glömma spola andra analsäcken) eller liknande.


Hade förhör på honliga könsorgan igår (dagen efter idisslartentan). Man skulle kunna redogöra för anatomin, fysiologin (alla hormoner hit och dit, var i brunstcykeln djuret var när hon dog etc), kunna namnet på olika missbildninga, tydligen kunna säga hur många suggor som går tillsammans i lösdrift etc.


Blev godkänd men deppade ändå eftersom den ena läraren var rätt bra på att påpeka allt som jag inte kunde. Jag kunde alla frågor på nötorganet i alla fall (med annan lärare som förhörde)! Råkar inte vara så intresserad av gris.



Av Emilia - 12 mars 2008 11:17

Ytterligare 4 fiskar har dött sedan senaste inlägget. en leopardfisk, två korallplatyhonor och en svärdbärarhona. Resterande fiskar ser allmänt skruttiga och malätna ut. Jag oroar mig för min fina blå kampfisk som för det mesta ligger under akvarieväxterna och trycker. Men jag klarar inte av att avliva honom ännu för när han väl simmar så ser han pigg ut. Dessutom inbillar jag mig att han inte är lika prickig längre.

Jag kaninte riktigt bestämma mig för om jag ska ha nedsläckt eller tänt i akvariet just nu. Läste att vid nån sorts sjukdom var det bättre att ha mörkt, men vid behandling av vita pricksjukan så bör vattnet vara över 26 grader varmt - och om jag släcker så försvinner uppvärmningen av glödlampan (jag har ingen doppvärmare i akvariet) och det blir för kallt i vattnet.


Tentan idag gick sådär. Jag har så lätt för att blanda ihop symtom.


Nu ska jag lägga ner lite energi på honliga könsorgan - förhör imorgon. Den energin ska jag få av en kladdkaka som står inne i ugnen just nu. Med riktig choklad i!



Av Emilia - 11 mars 2008 15:33

Vaknade tidigt, fylld av inspiration. Här skulle studeras!

Efter frukost och hundpromenad satte jag mig med böckerna. Märkte att det knastrade under fötterna - rätt längesen vi städade. Oj, vad blommorna ser ledsna ut i fönstret! Försökte in i det längsta hålla mig men det gick bara inte. Jag var helt enkelt tvungen att plantera om de ledsna blommorna... och frisera pelargonerna lite samt ta nya skott.

Efter det var det såklart väldigt smutsigt i köket. Jord och blad överallt. En städning var på sin plats. När jag ändå höll på passade jag på att göra rent stora akvariet också. Sanden och alla stenar/prydnadsgrejer kokades för att få bort eventuella smittor. Men varför egentligen anstränga sig så när självaste akvariet och de gröna växterna inte får tvättas i något annat än rent vatten? Minsta lilla rengöringsmedelsmolekyl skulle döda fiskarna på ett ögonblick.


Nu ligger det saker överallt i lägenheten (som jag hade tänkt placera på nya ställen, men jag vet bara inte var ännu). Hoppas inte Henke märker någon skillnad när han kommer hem från jobbet. Golvet är ju i alla fall lent igen. 


Om jag kuggar tentan imorgon så har jag i alla fall massor att skylla ifrån mig på!


Fiskade just upp en död leopardfisk ur lilla akvariet. Sitter nu och försöker se på zoopet.com om just den arten är en av de som är extra känslig för vita pricksjukemedicinen. Hittar inget. Men eftersom jag har fått lära mig att inte titta efter zebror när jag hör hovklapper satsar jag på att det var sjukdom som dödade den. (Hällde i en extra skvätt medicin för säkerhets skull.)  det ser inte ljust ut för mina älskade små fiskar! Jag misstänker att hela flocken kan få sätta livet till. Det var sista gången jag handlade från DEN djuraffären.


Nu har jag fått upp värmen så det blir till att fösöka sig på parasitsjukdomarna igen.  

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11 12
13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards