Alla inlägg under februari 2008

Av Emilia - 6 februari 2008 14:42

Lördag: Jobbade på kliniken 4 (6) timmar. Hade några intressanta patienter som jag absolut måste följa upp på måndag.


Söndag: Jobbade på smådjurskliniken 4 (5) timmar. Fikade hos Kerstin och Edvin på kvällen (fruktkaka med mangoglass) och tittade på "I en annan del av Köping". Det finns en överhängande risk att jag återigen blir beroende av massa TV-program.


Måndag: Kastrerades 8 buskalvar med slöa Masch-tänger, så flera funiklar fick krossas om. Dessutom sov vissa kalvar rätt dåligt på sederingen så vissa fick sprutas om. Det tog hela dagen. Kollade upp patienter från i helgen och jag hade rätt! När jag kom hem på kvällen unnade jag mig ett varmt doftande skumbad med lavenderbadsalt.


Tisdag: Tre intressanta resor. Först en ponny med seninflammation. På med bandage och i med NSAID. Därefter en kossa som inte ville resa sig - smärtlindring. Sedan ännu en kossa med misstänkt löpmagsomvridning som fick dropp och remiss till kliniken nästföljande dag för operation (eftersom det var för sent denna dag att operera). Var hemma sent och lika trött som vanligt. 


Onsdag: Idag var vi ute och försökte få upp kossan som inte ville resa sig från igår. Det finns en väldigt fiffig "ballong" som man kan lägga under kossan och sen blåsa upp så att hon får stöd under magen. Ibland när kossor blir liggande länge utan att resa sig är det för att kossan själv inte tror att hon klarar det, så på det här sättet kan det ibland gå upp ett ljus för henne. Hemma rätt tidigt idag. Fick genomgång av veterinären hur man läser av SELMA-plattor (där man odlar mjölkprover för att få preliminärsvar vilken bakterie det kan tänkas vara). Nu vet jag att om det bara växer små, vitgråa kolonier på blodagarn kan det vara Streptokocker, om det växer på staffagarn och blodagarn kan det vara staffar, om det växer gröna kolonier på det andra fältet är det E. coli och om det växer i sista fältet är det Klebsiella. Sen hängde jag inte riktigt med på hemolyszonerna men det får jag läsa på. Nu känns SELMA-plattorna lite roligare. 

Ovido - Quiz & Flashcards