Alla inlägg under december 2007

Av Emilia - 11 december 2007 21:14

Idag har vi rullat kor på kliniken. Kossan var inte sjuk utan en undervisningsko som fick offra sig för att vi ska veta hur det går till den dag vi själva står där och ska rulla. Den vanligaste anledningen till att man vill rulla en ko är att hon har en förskjuten löpmage. Det innebär att löpmagen har flyttat pöå sig och fylls med vätska och gas (plingar när man knäpper på den). Man lägger kossan på rygg och boxar henne i magen tills löpmagen hamnar på rätt ställe igen. Då kör man ner en stor vass, ihålig nål in genom bukvägg och löpmagsvägg och petar ner ett snöre med en liten pinner längs ut. När man drar åt snöret rätar pinnen ut sig på insidan av magen som därmed hålls på plats och förhindras att lägga sig fel igen. (Förenklat). Denna ko skulle inte "pinnas" utan bara rullas för att vi skulle förstå principen. Först förbereddes kossan genom att vi rakade henne under magen och målade mjölkvenerna röda så att de inte av misstag perforeras av troakaren (nålen). Sedan lade vi ett rep runt kossan, sederade henne ganska kraftigt, ställde oss bakom henne och drog allt vi kunde rakt bakåt medan en djurskötare böjde kossans huvud så att hon la sig på rätt sida. Vi fick göra flera försök innan vi lyckades för den här kossan har nog varit med förr och visste hur hon skulle parera och backa för att slippa undan. Jag önskar att jag hade haft med mig kameran!


Nu funderar jag på uttrycket "välta kor". Jag har hört talas om folk som roar sig med att smyga ut i kohagar när korna sover stående och sedan "välta" dem. Har aldrig sett det göras men med tanke på dagens övning har jag väldigt svårt att tro att det är så enkelt som det låter. Har jag fattat saken rätt? Någon som har en kommentar?

ANNONS
Av Emilia - 11 december 2007 16:34

Insåg just med förskräckelse att jag helt glömt (förträngt?) att det är hög tid att skicka julkort nu! Här kommer ett fuskigt oäkta:


 

ANNONS
Av Emilia - 10 december 2007 17:44

Nu har jag lagt in lite bilder i Thailandinläggen (i november). Fler kommer senare.


Idag har jag avlivat en kalv och undersökt samt medicinerat ett får (samma som förra veckan). Slutade tidigt vilket var skönt eftersom vi skrev tenta på morgonen och jag lider av sömnbrist eftersom jag jobbade igår kväll. Satte upp julgardiner och bakade lussebullar. Nu ska jag försöka ta tag i städningen också...

Av Emilia - 9 december 2007 10:10

Årets kanske roligaste fest. Jag hade fått dispens från Gustafs (Henkes bror) 30-årsfest så jag fick gå! Kvällen inleddes med traditionell glöggrunda på Ultuna. Det innebär att man får en vit plastmugg och följer utsatta lyktor till olika "stationer" där man får glögg. Förra året stod vid en sådan station en viss hästkirurg som inte hade förstått hur man spetsar glöggen på ett diskret sätt - han frågade om jag ville ha lite starkt eller mycket starkt. Jag sa "lite starkt" och detta medförde att han fyllde den lilla vita plastmuggen till 2/3 med läkarsprit (direkt från flaskan) och den sista 1/3 med glögg. I år var de snällare men jag, som nu börjar bli lite rutinerad, valde ändå alkoholfritt till pepparkakorna. det var tur för sedan följde sittningen på den gröna restaurangen Wallins ("gallan") som ligger på Ultuna.

Kerstin och jag


Det blev cider, snaps och rödvin - kunde blivit Bailey's också men jag råkade välta ut glaset på bordet... vilket nog var tur. Hamnade mellan två Magnusar vid bordet, den ena mitt fadderbarnbarnsbarnbarn (jag är gammal!).

Fadderbarnbarnsbarnbarn Magnus (med Hollywood-looken) och jag


Båda var mycket trevliga och avlöste varandra med bra samtalsämnen. 

Henke, Lars-Erik och Edvin


Prime Eight (veterinärband) spelade traditionsenligt och det måste bara vara det bästa bandet i världshistorien!

På dansgolvet


Nu åter till verkligheten... och plugg. Ikväll ska jag jobba. Imorgon tenta. Vatten över huvudet!Av Emilia - 5 december 2007 18:31

... med hundar som emellanåt hoppar på tre ben. Kolla in den här godingen! (Inte min film utan "stulen" från YouTube efter att hittat länken till en länk på Anna Blums blogg)


Av Emilia - 5 december 2007 18:20

Jo, det blev inte så mycket med läsandet tidigare. Blev helt enormt sugen på sockerkaka men kom på att jag ju börjat med GI-metoden igen. Men lite nyttigare är ju bättre än helonyttigt så jag fixade till kokboksreceptet lite.


~~Emilias GI-sockerkaka~~

½ dl flytande margarin (Becel) 

1 dl mjölk

2 ägg

2 dl fruktsocker

3 dl dinkelmjöl (fullkorn)

1½ tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1 näve sesamfrön

1 näve russin


Smörj och "bröa" formen med sesamfrön. Vispa ägg och socker. Blanda med mjöl, mjölk, margarin, russin, bakpulver och vaniljpulver.

In nederst i ugnen i 40 min, 150°Av Emilia - 5 december 2007 15:48

Denna vecka är den första av två i den första IME-perioden. I måndags var jag "ledig" pga karens och igår gjorde vi praktiskt prov i klinisk undersökning av ko. Idag har vi haft kliniktid och undersökt idisslarpatienterna som står inne nu. Jag fick avliva ett får, avlusa ett annat och ta blodprov under svansen på en ko. Nu ska jag dricka te (det obligatoriska citronteet med massa honung) och plugga. Funderar på att ta tag i juversjukdomarna, eller kanske obstetriken... eller kanske kvarbliven efterbörd...  eller varför inte fortsätta med Thailandbloggen?

Av Emilia - 1 december 2007 20:17

Det finns en stor marknadsplats i Bangkok som rymmer ca 1500 stånd. denna besökte vi idag på förmiddagen. Eftersom vi åker hem ikväll och man måste checka ut från hotellet kl 12 packade vi först väskorna och fick ställa dem i hotellets foajé medan vi var på dagsutflykt. Sagt och gjort, vi åkte med sky train till marknadsplatsen och insåg att vi med stor sannolikhet skulle tappa bort varandra. För att förekomma detta bestämde vi en samlingsplats och ett klockslag och sedan var det bara att shoppa loss så mycket man ville. Henke och jag gick och gick. Ärligt talat var det mest krims krams men några fynd gjorde vi. Jag hittade världens sötaste tekanna (rosa med vita prickar) för 18:- och Henke köpte Pumaskor. Det var väldigt varmt och solen stekte. Sen vi åkte från Koh Samui har jag inte använd solskyddskräm och detta ångrade jag nu. Som tur var kunde man gå in till marknadsstånd under tak - långa smala korridorer åt olika håll med massa folk och dålig luft. Det gav visserligen lite skydd från solen men var desto varmare. I ett sådant hus fanns djur till salu. Katter och hundvalpar i små burar med folk som klappade och lekte med dem. De låg helt utslagna i värmen. Valparna så inte leveransklara ut och ingen verkade ha något som helst smittskyddstänkande alls.

 

Någon tik sågs inte till. På ett burtak satt några små ekorr/hamster/gerbilliknande djur med snören runt halsarna så att de inte skulle kunna rymma. Barn stod och höll i några av dem. Jag såg även kaninungar. Så här i efterhand hade jag velat klampa fram och fråga hur de kunde sälja djur under dessa omständigheter, skrika åt de intresserade människorna att det var djurplågeri och att de inte skulle köpa djur här! Men just då började alla möjliga sjukdomar poppa upp i huvudet på mig och jag ville bara därifrån så fort som möjligt så att jag inte skulle ta med något hemskt hem till hundarna. Vi samlades vid en stor klocka och jämförde inköp. Alla var jättetrötta och ville ifrån trängseln och värmen så vi tog sky train tillbaka några stationer och klev av vid ett stort köpcentrum där de hade Asiens största akvarium i källaren (Ocean World). Henke, jag, Louise och Gustaf begav oss dit för att titta på hajar och andra spännande havsdjur. 


 

När vi var klara åkte vi till hotellet, bytte om och tvättade oss på en toalett där och åkte till flygplatsen. Planet skulle gå kl 01 på natten och vi åkte i god tid. Vi kom fram till flygplatsen, lastade upp väskorna på vagnar och stegade iväg till bagageinlämning och incheckning. Planet var försenat 7 timmar! Jag trodde bara sånt här hände andra och i filmer, inte mig! Jag vill ju hem NU! Jag vill träffa killarna! Och hur skulle det gå med karensen för att få vistas i skolan om jag kommer hem 7 timmar senare? Jag ska ju ha praktiskt prov på tisdag! Tårarna var nära och magen kurrade av hunger. Thai air var iaf inte sena med att köra oss till ett närbeläget hotell och bjuda på middag och frukost (och världens lyxigaste rum!). Men det var först när jag såg efterrättsbordet som jag nästan mjuknade upp lite och övervägde att förlåta flygbolaget (fast bara nästan). Efterrätterna var dock äckliga och stabbiga så det blev inget av med förlåtningen. Sängen var jätteskön och det fanns fönster in till toaletten (coolt och opraktiskt).


Vi steg upp 04.30, åkte till flygplatsen och steg ombord på planet. Jag sov rätt mycket under resan vilket var bra eftersom det var natt i Sverige då så tidsomställningen blev inte så stor när vi kom hem. Det skakade till i planet emellanåt och varje gång tänkte jag:

- Nu störtar vi, jag kommer att dö och får aldrig träffa killarna, mamma och pappa igen!

Men uppenbarligen gick det bra. Vi landade på Arlanda, tackade Henkes föräldrar jättemycket för att vi hade fått följa med på en spännande, underbar och intressant resa och sprang till bussen. Innan försökte Henkes mamma (såklart) övertala oss om att inte åka och hämta hundarna idag eftersom vi inte var i körsäkert skick och trötthet kan ju faktiskt slå till när man minst anar det. Jag slog dövörat till och sa bestämt att vi visst skulle hämta hundarna (ingen hade kunnat stoppa mig) och att jag hade sovit mycket och faktiskt klarade av att köra bil i 50 min. Sagt och gjort, buss till Uppsala, snabb uppackning av väskorna och ompackning till Enköping, dusch och hem till killarna. Kärt återseende men Elliot hade gjort illa ett bakben precis innan vi kom hem (i vild lek med Samper på gräsmattan) och var nu blockhalt så jag fick leka veterinär direkt. Hittade inget fel på honom, han visade inte tydligt var det gjorde ont och vi bestämde oss för att avvakta till dagen efter (då han var precis osm vanligt).


Sammanfattning av Thailand

* De kör som galningar och vet inte vad bälte är.

* Det är varmt och fuktigt men man vänjer sig snabbt.

* Thailändare är för det mesta trevliga och leende men kan inte prata engelska (och erkänner inte när de inte förstår vad man säger eller vet vad man frågar om).

* Stränderna är faktiskt så vita och vattnet så turkost som man kan inbilla sig.

* Bangkok är en rörig stor, smutsig stad - men ganska vacker på sina ställen.

* Jag blev inte så solbränd som jag hade hoppats.

* Varning för tonfisk!Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se