Direktlänk till inlägg 17 december 2007

Ambulansen dag 1

Av Emilia - 17 december 2007 17:31

Sista veckan på terminen tillbringas alltså på ambulatoriska kliniken (läs distriktsveterinärerna). Idag åkte jag med "hästbilen" och det blev mycket roligare än jag hade trott - det brukar ju bli så när man har låga förväntningar.


Kolik: Dagen inleddes med att vi undersökte en gammal häst som inte ville äta. Efter att ha lyssnat på magen och rektaliserat blev diagnosen blindtarmsförstoppning. Veterinären sondade i paraffinolja och vatten, gav Vetalgin (smärtlindrande och spasmolytiskt) och remitterade in hästen till kliniken eftersom den behövde stå på dropp. 


Därefter vaccinerades ett gäng hästar.


Sist avlivades en häst med avlivningsvätska ute på en gård. Det var bra att få se hur det går till i fält. På kliniken brukar hästarna avlivas inne i uppvakningsrummet (ironiskt nog) eftersom man då kan gå ut därifrån när hästen fått medlet. Ute på gården har man två problem; det första är att man gärna vill stänga in hästen i exempelvis en box så att man vet att den inte ramlar över en eller snedtänder och springer iväg. Det andra problemet är att killen från lantbrukstjänst gärna vill att hästen ska ligga prydligt i en hög ute på stallbacken så att han lättare kan lasta och köra bort kroppen sedan (det är INTE uppskattat om hästen ligger i en box där lastbilen inte kommer åt den). Slutsatsen är att man får göra så gott det går men att man aldrig ska utsätta sig själv eller någon annan för några risker. Det är tydligen bättre att skjuta hästen med bultpistol eftersom den då ramlar rakt ner; med Somulose kan de svaja till lite och tippa bakåt, framåt eller åt sidan (vilket inte är så roligt för huvudhållaren).  


Den stora nackdelen med hästar är att det är så satans kallt ute i stallarna. Mina mest stelfrusna stunder i livet har jag tillbringat i hästars sällskap. 


Men efter ett varmt (hett) bad och en kopp te känner jag mig i form att börja plugga rabies och mul- och klövsjuka till redovisningen imorgon. Ska försöka övertala pojkarna att komma och lägga sig i soffan med mig (de ligger ju bara och kurar i sin varma, sköna säng hela dagarna de små grynen).  
ANNONS
 
Ingen bild

MariaP

18 december 2007 17:05

hej, var avl en vbl skimmel? vi var ut på den i förra veckan, hoppas allt gick bra! du får berätta mer sen...kanske inte bra med massa detaljer såhär offentligt.

 
Vendela&Dagny

Vendela&Dagny

19 december 2007 12:54

God jul på er!!

http://dagny.taftea.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emilia - 17 augusti 2009 16:16

Jag har skapat en ny blogg och ska prova skriva i den ett tag. Vet inte om jag kommer att trivas med den ännu... vi får se. Gå gärna in och berätta vad ni tycker! ...

Av Emilia - 9 augusti 2009 16:44

Idag har jag gjort ett kejsarsnitt på en tik! Hon låg jättefint i narkosen och operationen gick bra, valparna levde. Det är så skönt med komplikationsfria operationer - det behövs så här i början när det "kirurgiska självförtroendet" inte är det bäst...

Av Emilia - 3 augusti 2009 20:02

Jag är helt slut!   Följande patienter har jag pysslat med idag:   * Ormbiten hund med ventrikulära extraslag. * Ormbiten hund med DIC.  * En hund med skumma symtom och inga riktiga fynd. Kanske pyelonefrit, kanske ryggproblem... * Foderförätning. *...

Av Emilia - 1 augusti 2009 21:37

NU har jag opererat en corp al! Tre stenar opererades ut ur tarmen på en valp. Operationen gick bra, det läckte inget från tarmen när jag provtryckte den. Men det är lite nervöst... tänk om hunden får peritonit?!   Nästa vecka ska jag vara på medicin...

Av Emilia - 31 juli 2009 09:45

Vi var och tittade på huset igår. Säljarna var mycket trevliga som vanligt och bjöd oss på fika i den underbara trädgården. Sedan fick vi en ordentlig trädgårdsvisning där alla olika växter pekades ut (jag kommer aldrig kunna komma ihåg det!). Vi fic...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se