Direktlänk till inlägg 31 oktober 2007

Juverbölder och GI-metoden

Av Emilia - 31 oktober 2007 19:23

Den här veckan har vi börjat med vår grisperiod på 3 veckor. Eftersom jag tror på nystarter och sånt hade jag bestämt mig för att börja med GI-metoden samtidigt. Lika bra att ta allt jobbigt på samma gång.


Till att börja med kan jag nämna några bra och dåliga saker med GI-metoden nu när jag skaffat mig en del erfarenhet (3 dagar, hrm...).


Fördelar

- Jag blir förhoppningsvis supersmal och supersnygg lagom till Thailandssemestern om 18 dagar! (Självbedrägeri?)

- Jag kommer att leva längre och slippa en massa välfärdssjukdomar.

- Jag blir smal och snygg!

- Jag känner mig duktig när jag lyckats genomföra detta - bra för självförtroendet med andra ord.

- Jag blir smal och snygg! 


Nackdelar

- Jag vet inte vad jag ska äta nu när alla kolhydrater är bannlysta, alla recept i kokboken är ju likadana! (Från att ha stått på en foderstat med 70 % kolhydrater...)

- Nyttig mat är dyrt

- Nyttig mat ser inte lika gott ut som onyttig mat (gröna bönor och quinoa = grönt och grått). Medför minskning av aptiten och där ligger nog halva grejen med GI-metoden.

- Nyttig mat är inte lika god som sockrig och farlig mat

- Jag har lågt blodsocker och känner mig lite frusen och hängig nu.

- Ingen oboy!

- Får inte äta bullar!

- Får inte äta knäck i jul!

- Får inte tröstäta under tentapluggartider

- Blir en sån där osocial typ som inte deltar i bull- och kakätande vid filmkvällar med kompisar. 


Fortsättning följer...


Suggor med juverbölder 

Vi var på grisresa idag. Det gick ut på att gå runt och titta på hundratals grisar i åldrarna nyfödd till gammal, se ifall någon såg sjuk ut, undersöka den och sätta in behandling. Vi skulle även kolla upp vilka grisar ägaren hade behandlat själv och titta på dessa. Några suggor var i full gång med att grisa då vi gick förbi och rätt som det var ploppade det ut en slajmig liten kulting! Naturens under!

I sinsuggstallet (dvs de suggor vars ungar nu blivit stora och flyttat hemifrån) skulle vi undersöka suggornas juver för att hitta juverbölder (ett ganska vanligt problem i vissa besättningar). Alla grisarna stod i sina ätbås bredvid varandra. Jag gav mig på en av grisarna som stod längst ut och kunde med min expertblick genast konstatera att den var förfärligt svullen och röd i rumpan. Gick vidare till magen på grisen för att titta på juverraden som i det här fallet såg oklanderligt fin ut. Men! Den här grisen hade ju tydligen navelbråck (utstickande bulle under magen där naveln sitter) också! Fram med handen, peta, peta, kläm, kläm... hmmm... det sitter en liten hårtoffs mitt i navelbråcket... Ja, ni som läser detta har säkert redan fattat vad som var fel med den här suggan (jag är som många vet lite trögtänkt av mig). Hennes fel var att hon var en galt.

Har för mig att självaste James Herriot gjorde nått liknande misstag med en tjur nångång så det finns faktiskt hopp för mig också!


Dagens I-landsproblem (Josefine, är det inte dags att ta upp dessa viktiga bekymmer igen?):

1. Grislukt i håret, huden och under naglarna som inte går bort hur mycket man än skrubbar sig!

2. Att man blir så frusen efter att man tagit ett varmt bad för att få bort grislukten! (Ja jag vet att man egentligen ska duscha kallt före det varma för bästa grisluktsbekämpning, men jag kommer aldrig göra det! Aldrig!)



 
 
josefine

josefine

31 oktober 2007 22:30

jag tycker det verkar som nackdelarna med råge överväger fördelarna med GI-metoden. det KAN bara inte vara så viktigt att vara smal och snygg! förresten saknar vi dig på sculpen nuförtiden, borde inte träning ingå i den här nystarten;)?

http://rosenqvist.bloggagratis.se

 
Ingen bild

MariaP

2 november 2007 20:27

1) du är redan supersnygg!!
2) GI-mat kan vara gott! men då blir det förståss lite dyrt.. man får satsa på fräscha grönsaker, gott kött/kyckling/fisk med goda kryddor och så ändra proportionerna på tallriken. Mer sallad/grönsaker och kött och mindre potatis och pasta. och ha massa god frukt hemma som man kan stoppa i sig när man blir sugen på kakor, bullar, godis, oboy m.m jag äter inte enligt nån strikt diet men brukar tänka så när jag lagar mat. och jag tycker gott du kan få äta massa knäck i jul!!
3) grisar är äckliga. kor är söta =)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emilia - 17 augusti 2009 16:16

Jag har skapat en ny blogg och ska prova skriva i den ett tag. Vet inte om jag kommer att trivas med den ännu... vi får se. Gå gärna in och berätta vad ni tycker! ...

Av Emilia - 9 augusti 2009 16:44

Idag har jag gjort ett kejsarsnitt på en tik! Hon låg jättefint i narkosen och operationen gick bra, valparna levde. Det är så skönt med komplikationsfria operationer - det behövs så här i början när det "kirurgiska självförtroendet" inte är det bäst...

Av Emilia - 3 augusti 2009 20:02

Jag är helt slut!   Följande patienter har jag pysslat med idag:   * Ormbiten hund med ventrikulära extraslag. * Ormbiten hund med DIC.  * En hund med skumma symtom och inga riktiga fynd. Kanske pyelonefrit, kanske ryggproblem... * Foderförätning. *...

Av Emilia - 1 augusti 2009 21:37

NU har jag opererat en corp al! Tre stenar opererades ut ur tarmen på en valp. Operationen gick bra, det läckte inget från tarmen när jag provtryckte den. Men det är lite nervöst... tänk om hunden får peritonit?!   Nästa vecka ska jag vara på medicin...

Av Emilia - 31 juli 2009 09:45

Vi var och tittade på huset igår. Säljarna var mycket trevliga som vanligt och bjöd oss på fika i den underbara trädgården. Sedan fick vi en ordentlig trädgårdsvisning där alla olika växter pekades ut (jag kommer aldrig kunna komma ihåg det!). Vi fic...

Ovido - Quiz & Flashcards