Direktlänk till inlägg 24 oktober 2007

Skara: kyla och bedövning

Av Emilia - 24 oktober 2007 17:13

Onsdag: Stor dag. vaknade upp  och såg ett frostigt, silverskimrande landskap (nåja åker) utanför fönstret. Vackert, friskt och kallt. Ännu kallare blev det då vi traskade iväg på studiebesök till Skara Frys allra först på morgonen. Jo jo, veterinärer kan minsann jobba där också - de kollar lokalerna så det ser städat och hygieniskt ut, så att inga kartonger med kött i är trasiga samt att alla viktiga etiketter finns med. Exportveterinären skriver även intyg (på att köttet uppfyller vissa förbestämda krav etc) som skickas med köttet då det exporteras till andra länder. Kallt! Jag trodde aldrig att jag skulle bli människa igen efter den upplevelsen (föga förvånande att jag föredrar vinthundar framför t ex St Bernard). Då vi kom tillbaka till slakteriet fick jag emellertid upp värmen igen eftersom vi ställdes inför skräckmomentet bedövning. Jag har bävat för det ända sedan jag var liten och bestämde mig för att bli veterinär. Det är nog den enskilt största anledningen som kunnat avskräcka mig.

Bakgrundsinfo: Slakt innebär att man avlivar ett djur genom att avbloda det. Enligt djurskyddslagen (och vanligt sunt förnuft) får man inte avbloda (dvs skära av stora blodkärl i halsen så att djuret förblöder och dör) djur utan att först ha bedövat det. De flesta djur kan bedövas genom att man skjuter (bultar) dem i huvudet och på slakteriet tillämpas detta på boskap, hästar och stora grisar (suggor/galtar). Får bedövas med el och slaktsvin med koldioxid. 

Vi skulle alltså få lära oss att bulta och först undervisades vi i hur man laddar och hanterar bultpistolen. Det kändes bra, det här klarar jag! Sedan gick vi ut och tränade på döda grisar. Hög smäll, hål i huvudet, blod ut genom hålet. Skakis! Efter tredje grisen kändes det ändå rätt ok. Dags att prova på levande djur. Underbart fina kor och tjurar. Det var frivilligt men någon lärare har någon gång i tiden sagt att "om det är något man ska kunna så är det i alla fall hur man avlivar ett djur på korrekt sätt". Vi gick ut till nötslakten och olägligt nog hade slaktarna tagit fikapaus just då så vi fick vänta i en kvart. Klumpen i magen växte för varje minut. En ensam röd liten ko stod i gången och väntade på sin tur. Hon såg lite orolig ut, nosade på inredningen och klippte med öronen vid alla ljud i lokalen. Tvingade tillbaka tårarna och försökte låta bli att titta på henne. Slaktarna kom tillbaka till slut. "Bedövningskillen" såg snäll ut och visade oss hur man ska hålla bultpistolen och vad man ska tänka på samt var man ska placera skottet. Kossan stod och nosade på gallret. En hög smäll och hon rasade ihop. En lucka öppnades vid sidan av henne och hon rullande ner på ett plåtbord på våningen under där en annan kille stod och satte en kedja runt ena benet och hissade upp henne i taket, vardå hon avblodades. 

- Vill ni prova?

- Eh, näää, jag vill gärna titta en gång till innan... 

Det är så dramatiskt när stora djur bultas. De ramlar rakt ner direkt, ligger med stirrande blick, andas oregelbundet och sprattlar lite med benen. Nästa ko sköts på samma sätt.

- Vill ni prova nu? 

- Ja, jag vill... (Fast det ville jag ju egentligen inte...) Tårarna fick knappt plats i ögonen, svårt att svälja, kallsvettig, skakande... Tänk om jag missar?Jag blev visad exakt var jag skulle skjuta. Smällen kom och tjuren föll ihop. (Trodde inte att jag skulle kunna göra det.) Det fungerade.

nte gråta nu, inte gråta! 

- Jättebra att du ville göra det! stöttade läraren. Provade en gång till och det gick också bra. Nybörjartur? Ja, jag hade nog ångrat mig om jag inte hade gjort det. Jag vill inte behöva göra det helt själv första gången!

resten av dagen blev inte lika ansträngande. Lite mer besiktning och studiebesök i styckningen där styckarna jobbade för brinnande livet.  

 
 
Ingen bild

MariaP

28 oktober 2007 17:36

du är så duktig!! jag är imponerad! och ganska nervös över min slakterivecka... just bultningen känns inte som nåt man ser fram emot.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emilia - 17 augusti 2009 16:16

Jag har skapat en ny blogg och ska prova skriva i den ett tag. Vet inte om jag kommer att trivas med den ännu... vi får se. Gå gärna in och berätta vad ni tycker! ...

Av Emilia - 9 augusti 2009 16:44

Idag har jag gjort ett kejsarsnitt på en tik! Hon låg jättefint i narkosen och operationen gick bra, valparna levde. Det är så skönt med komplikationsfria operationer - det behövs så här i början när det "kirurgiska självförtroendet" inte är det bäst...

Av Emilia - 3 augusti 2009 20:02

Jag är helt slut!   Följande patienter har jag pysslat med idag:   * Ormbiten hund med ventrikulära extraslag. * Ormbiten hund med DIC.  * En hund med skumma symtom och inga riktiga fynd. Kanske pyelonefrit, kanske ryggproblem... * Foderförätning. *...

Av Emilia - 1 augusti 2009 21:37

NU har jag opererat en corp al! Tre stenar opererades ut ur tarmen på en valp. Operationen gick bra, det läckte inget från tarmen när jag provtryckte den. Men det är lite nervöst... tänk om hunden får peritonit?!   Nästa vecka ska jag vara på medicin...

Av Emilia - 31 juli 2009 09:45

Vi var och tittade på huset igår. Säljarna var mycket trevliga som vanligt och bjöd oss på fika i den underbara trädgården. Sedan fick vi en ordentlig trädgårdsvisning där alla olika växter pekades ut (jag kommer aldrig kunna komma ihåg det!). Vi fic...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3
4
5
6
7
8
9 10 11
12
13
14
15 16 17
18
19
20
21
22
23 24 25 26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards